Opiskelijoiden hyvinvointi edellyttää moniammatillista yhteistyötä
”Opiskelijoiden hyvinvointi syntyy vain moniammatillisen yhteistyön tuloksena. Hyvinvointityön olisi oltava kaikkien yhteinen asia siten, että siihen osallistuvat muun muassa oppilaitosten johto, opettajat, opiskelijaterveydenhuolto, sosiaalitoimi, kuntien nuorisotyö, opiskelijoiden edustajat, järjestöt ja seurakunnat. Oppilaitosten johdolla on tässä työssä iso vastuu. Johdon olisi sisäistettävä se, että opiskelijoiden hyvinvointityö on keskeinen osa perustehtävää”, korosti peruspalveluministeri Paula Risikko puhuessaan lauantaina 15. marraskuuta Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton liittokokouksessa Helsingissä.
”Jokaisen oppilaitoksen on kannettava vastuu siitä, että nuorille tarjottavia palveluja on saatavilla ja että avun tarpeessa oleva nuori ne myös saa. Palveluiden kokonaisuus on iso ja monimutkainen palapeli, jonka kokoamisesta vastuuta ei voi sälyttää avun tarpeessa olevalle nuorelle. Parhaimmat tulokset saadaan, kun nuoria voidaan tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja löytää avuntarvitsijat ”etsivällä otteella”, Risikko totesi.
Risikon mukaan ontärkeää, että ammattikorkeakoulussa opiskelevien retuperällä oleva terveydenhuolto saadaan pikaisesti kuntoon. ”Ammattikorkeakoulussa opiskelevat eivät enää saa olla eriarvoisessa asemassa verrattuna yliopisto-opiskelijoihin, joiden terveydenhuolto toimii YTHS:n kautta loistavasti. Sama malli ei kuitenkaan sovellu sellaisenaan ammattikorkeakouluihin. Mallin kehittely on meneillään eri tahojen yhteistyönä”, sanoi Risikko
Risikon mukaan kuntien järjestämisvastuulla olevan terveydenhuollon opiskelijoille tarkoitetut palvelut ovat tällä hetkellä riittämättömät. Parannusta on kuitenkin luvassa, kun uusi asetus neuvolatoiminnasta ja koulu- ja terveydenhuollosta tulee voimaan ensi kesänä. ”Tänä syksynä valmisteltu ja nyt lausuntokierroksella oleva asetus on iso askel parempaan suuntaan. Asetuksen ydin piilee siinä, että se velvoittaa kunnan järjestämään määräaikaiset terveystarkastukset opiskelijoille”, kertoi Risikko.
Risikko painotti myös oppilashuollon merkitystä opiskelijoiden hyvinvoinnin takaajana. ”Stakes laatii parhaillaan meiltä toistaiseksi kokonaan puuttunutta laatusuositusta oppilashuollosta. Vielä järeämpi väline saadaan käyttöön, kun laki oppilashuollosta valmistuu sosiaali- ja terveysministeriön ja opetusministeriön yhteistyönä”, lupasi Risikko.
Lisätietoja:
Erityisavustaja Anna Manner-Raappana, puh. (09) 160 74157, 040 575 6618
.