Hiv-epidemian torjunnassa tarvitaan ennaltaehkäisyn tehostamista
Valtionpäämiehet, terveysministerit ja johtavat virkamiehet kaikista YK-jäsenmaista kokoontuivat 10.-11. kesäkuuta 2008 YK:n päämajassa New Yorkissa. YK:n yleiskokouksen hiv/aids-erityisistunnon korkean tason seurantakokouksessa maat sitoutuivat edelleen hiv-infektion hoidon ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden saatavuuden takaamiseen. Suomi osallistui kokoukseen valtiosihteeri Terttu Savolaisen johdolla.
Kokouksessa todettiin, että epidemian torjunta ja tartunnan saaneiden ihmisarvoisen hoidon turvaaminen vaatii kasvavaa panostusta kymmenien vuosien ajan. Tarve on suuri, koska vuonna 2007 tilastoitiin 2,5 miljoonaa uutta hiv-tartuntaa. Määrä on kuitenkin pienempi kuin vuonna 1998, jolloin tartuntoja tilastoitiin 3,2 miljoonaa.
Köyhissä maissa viruslääkehoitoa hiv-infektioon saavien lukumäärä kasvoi 300 000:sta 3 miljoonaan vuosina 2002-2007. Hoidon aloituksen ulkopuolelle jäi silti vielä 70 prosenttia sitä tarvitsevista. Vuonna 2007 tilastoitiin 2,5 uutta tartuntaa jokaista hoidon aloitusta kohden. Hiv-infektion viruslääkehoito on elinikäinen.
Nuorten ja nuorten aikuisten tiedon taso tartunnan tavoista on parantunut, mutta yhä yli 60 prosentilla on puutteelliset tiedot hiv-infektion ehkäisyn keinoista. Valtiosihteeri Savolainen korosti Suomen puheenvuorossa ennaltaehkäisyn tärkeyttä sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien merkitystä.
”Tyttöjen ja naisten koulutuksen, terveydenhuollon ja sosiaalisen aseman parantaminen on tehokkain ja kestävin keino estää epidemian huolestuttavaa naisistumista. Panostusta ennaltaehkäisyyn on lisättävä merkittävästi, muutoin YK:n tavoitteita ei tulla saavuttamaan. Valitettavasti tällä hetkellä näyttää siltä, että hiv:n ehkäisyyn tarkoitettujen rokotteiden kehitystyössä ei ole saavutettu toivottuja tuloksia. Siksi olemassa olevat ennaltaehkäisyn keinot on otettava tehostetusti käyttöön”, valtiosihteeri Savolainen totesi.
Kokouksessa nousivat vahvasti esille hiv-tartunnan saaneiden leimaaminen ja syrjintä, erityisesti matkustusrajoitukset, joita on arviolta 70 maassa, mukaan lukien USA.
”Kaikilla tartunnan saaneilla tulisi olla täydet ihmisoikeudet ilman leimaamista ja syrjintää. Muun muassa hiv-positiivisuuteen liitetyt matkustusrajoitukset olisi poistettava”, sanoi valtiosihteeri Savolainen.
Savolainen korosti puheenvuorossaan myös kansalaisjärjestöjen tärkeää roolia julkisten palvelujärjestelmien kumppanina.
Suomen hiv-tilanne on moneen muuhun maahan verrattuna hyvä, vaikka seksitartunnat ovat meillä viime vuosien aikana lisääntyneet. UNGASS-seurantaprosessiin liittyen Kansanterveyslaitos laati sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta kattavan raportin Suomen hiv-tilanteesta. Raportti julkaistiin juuri ennen YK:n seurantakokousta ja se on luettavissa KTL:n verkkosivuilla.
Suomi tukee hiv-epidemian torjuntaa kehitysmaissa rahoittamalla UNAIDS:n, WHO:n, UNFPA:n, Unicefin sekä aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaisen globaalirahaston toimintaa. Lisäksi Suomi tukee hiv/aidsin vastaista työtä kahdenvälisessä ja kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyössä.
Lisätietoja: valtiosihteeri Terttu Savolainen, puh. 050 583 9912, lääkintöneuvos Merja Saarinen, puh. 050 563 4796