Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Varmuusvarastojen pikainen käyttöönotto mahdolliseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö
20.4.2006 10.37
Tiedote -

Valtioneuvoston uuden asetuksen mukaan huoltovarmuuskeskuksen ylläpitämässä varmuusvarastossa olevia lääkkeitä, lääkintämateriaalia ja suojavälineitä voidaan ottaa käyttöön nopeasti silloin, kun se on välttämätöntä väestön asianmukaisen hoidon tai sairauksien ehkäisyn toteuttamiseksi eivätkä kaupalliset varastot riitä. Asetuksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö toteaa käyttöönoton edellytysten olemassaolon, jonka jälkeen mainittua materiaalia voidaan luovuttaa varmuusvarastoista.

Huoltovarmuuskeskus on hankkinut valtion varmuusvarastoon lääkkeitä ja muita tuotteita muun muassa influenssapandemian varalle. Huoltovarmuuden turvaamisesta annettu laki edellyttää, että valtioneuvosto päättää varastojen käyttöönotosta. Tavallisesti käyttöönotosta annetaan valtioneuvoston asetus, mutta koska se on kiireellistä päätöksentekoa edellyttävissä tilanteissa liian hidas, on asetuksella mahdollistettu nopeutettu päätöksentekomenettely.

Valtioneuvosto antoi varmuusvarastoitujen lääkkeiden, lääkintämateriaalin ja suojavälineiden käyttöönoton perusteita koskevan asetuksen 20. huhtikuuta. Asetus tulee voimaan 1. päivänä toukokuuta 2006.

Lisätietoja: hallitusneuvos Pekka Järvinen puh. (09) 160 73800.

Sivun alkuun