Rikosasioiden sovittelusta saatu hyviä kokemuksia
Rikosasioiden sovittelu on osoittautunut käytännössä toimivaksi keinoksi, jolla puututaan erityisesti nuorten tekemiin rikoksiin ja vahingontekoihin. Sovittelutoiminta on lisääntynyt eri puolilla Suomea Kunnat järjestävät sitä vapaaehtoisesti. Käytännössä rikosasioiden sovittelu on toiminut hyvin ja sillä on pystytty puuttumaan lasten ja nuorten ongelmiin mielekkäällä tavalla. Kunnat kokevat toiminnan tärkeäksi ja ovat kehittäneet sitä vapaaehtoisesti.
Noin 80 prosenttia väestöstä asuu kunnissa, joissa rikosasioiden sovittelu toimii. Ongelmana on se, että 20 prosenttia väestöstä asuu sellaisissa pienissä kunnissa, joissa ei ole rikosasioiden sovittelua. Toiminta ei ole viime vuosina juuri laajentunut. Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on, että rikosasioiden sovittelusta säädettäisiin laki, jotta kaikki suomalaiset pääsisivät sovittelun piiriin. Tämä tavoite on kirjattu myös pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmaan.
Sovittelu on moderni tapa käsitellä rikoksia ja niiden seuraamuksia. Kun rikosasioita käsitellään tuomioistuimessa, rikoksen tekijä pyrkii yleensä osoittamaan syyttömyytensä tai ainakin vähättelemään tekoaan. Tämä asetelma saattaa lisätä entisestään rikoksen uhrin kärsimystä ja kokemaa vääryyttä.
Sovittelu lähtee tehdyn teon tunnustamisesta. Samalla tekijä haluaa sovittaa tekemänsä teon sekä hyvittää sen seurauksia uhrille. Sovittelussa rikoksen tekijä ja uhri kohtaavat toisensa tehtäväänsä koulutetun puolueettoman sovittelijan johdolla. Tällöin he voivat käsitellä rikoksesta sen uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä sopia omatoimisesti toimenpiteistä niiden hyvittämiseksi. Tapaamisessa uhrilla on mahdollisuus kertoa tapahtuneesta omasta näkökulmastaan ja tekijä voi nähdä konkreettisesti tekojensa seuraukset ja oppia kantamaan vastuuta.
Alueelliset neuvottelupäivät
Rikossovittelun neuvottelupäiviä järjestetään lääneittäin. Ensimmäinen tilaisuus pidetään Oulussa 17.maaliskuuta. Seuraavat tilaisuudet ovat Tampereella 23. maaliskuuta, Kuopiossa 24. maaliskuuta, Vaasassa 24. maaliskuuta suomenkielinen ja 25. maaliskuuta ruotsinkielinen, Helsingissä 29. maaliskuuta, Kouvolassa 30. maaliskuuta ja Rovaniemellä 1. huhtikuuta ja Oulussa 2. huhtikuuta. Turun tilaisuuden ajankohta selviää myöhemmin.
Neuvottelupäivillä selvitetään sovittelun alueellinen tilanne ja rakennetaan yhteistyötä silmällä pitäen sitä, että sovittelusta tulee lähivuosina lakisääteistä. Samalla pohditaan myös sovittelun hyötyä, ongelmia ja haasteita.
Neuvottelupäiville kutsutaan: sovittelutoimen henkilöstö, sosiaalitoimen henkilöstö ja luottamushenkilöt, poliisin ja syyttäjien edustajat, Sosiaalialan osaamiskeskusten ja tuomioistuinten edustajat.
Lisätietoja antavat läänien yhteyshenkilöt sekä sosiaali- ja terveysministeriössä hallitussihteeri Eeva Kangasniemi puh. (09) 160 74352 , (eeva.kangasniemi@stm.fi) ja ylitarkastaja Anne Hujala puh. (09) 160 73907, www.stm.fiLink to an external website, vastuualueet, neuvottelukunnat, Rikossovittelun neuvottelukunta.
Yhteyshenkilöt lääneissä ovat: Oulu: timo.makela@olh.intermin.fiLink to an external website, Kuopio: urpo.monkkonen@islh.intermin.fiLink to an external website, Turku: marita.beijar@lslh.intermin.fiLink to an external website, Tampere: markku.jokela@lslh.intermin.fiLink to an external website, Rovaniemi: eine.heikkinen@llh.intermin.fiLink to an external website, Kouvola: marja.kaasalainen@eslh.intermin.fiLink to an external website, Helsinki: ritva.nissinen@eslh.intermin.fiLink to an external website ja Vaasa: lea.liukku@lslh.intermin.fiLink to an external website