Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Rehula: Eläkeläisten asumistuen erityispiirteet otettava huomioon jatkossakin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2011 10.03
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan mukaan pienituloisten eläkkeensaajien asumismenojen omavastuuta ei pidä kasvattaa nykyisestä. Rehula puhui tänään tiistaina 25. tammikuuta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) seminaarissa Lahdessa.

"Kun asumistukijärjestelmien yhdenmukaistamista selvitetään, on otettava huomioon eläkkeensaajien nykyiseen tukijärjestelmään liittyvät erityispiirteet. Asumistuen hyväksytyt asumismenot ovat eläkkeensaajan asumistuessa yleistä asumistukea korkeammat. Korkeampi taso täytyy säilyttää, jotta eläkkeensaajien tuki ei heikkene", Rehula sanoi.

Sata-komitea ehdotti linjauksissaan, että voimassa olevia asumistukijärjestelmiä yksinkertaistettaisiin ja yhdenmukaistettaisiin vaiheittain.

"Myös omistusasuntojen asumistuessa pitää pyrkiä mahdollisimman yksinkertaiseen järjestelmään", ministeri Rehula totesi.

Vuoden 2005 alusta lähtien ARA:n investointiavustusta on suunnattu merkittävästi vanhusten palveluasumishankkeisiin.

"Viime vuosina investointiavustuksella on purettu akuuttia tehostetun palveluasumisen tarvetta sosiaali- ja terveysministeriön ja kuntien linjausten mukaisesti. Samaan aikaan vapaarahoitteinen tuotanto on kasvanut senioritalojen ja kevyemmän palveluasumisen tarjonnassa, mikä on tuonut lisää vaihtoehtoja ikääntyneiden asumiseen."

Esteetön elinympäristö avuksi arjessa selviytymiseen

Hyvä asumisympäristö vaikuttaa myönteisesti ikääntyneiden toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Rehulan mukaan esteettömät ja joustavasti muunneltavat asuntoratkaisut ovat erittäin tärkeitä.

"Esteetön asuin- ja elinympäristö antaa mahdollisuuden itsenäiseen suoriutumiseen ja kompensoi toimintakyvyn rajoitteita. Se tukee myös ikäihmisten osallisuutta yhteiskunnassa, koska silloin on mahdollisuus mielekkääseen tekemiseen: toisten ihmisten tapaamiseen, ulkoiluun ja harrastamiseen. "

"Kunnissa on syytä pohtia asuin- ja elinympäristöjen kehittämistä laajasti. Yhdyskuntasuunnitteluun, kaavoitukseen ja asumiseen liittyvät ratkaisut vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen" Rehula korosti.

Lisätietoja

Erityisavustaja Hanna-Maija Kause, puh. 050 566 7949 Eläkkeensaajan asumistuki (Kela)

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Juha Rehula
Sivun alkuun