Hyvä johtaminen on avain sosiaalialan työolojen paranemiseen
Sosiaalialan vetovoimaisuutta voidaan parantaa hyvällä johtamisella, asiakkaan osallisuuden lisäämisellä ja työolosuhteiden parantamisella. Sosiaalialan työolot -hankkeessa selvitettiin kyselyillä ja kokeiluhankkeilla niitä tekijöitä, jotka koetaan työhyvinvointia ja työn vetovoimaisuutta lisääviksi tai heikentäviksi ja kuormittaviksi. Hanke tuotti tietoa ja menetelmiä johtamisen ja työturvallisuuden sekä jatkuvaan arviointiin perustuvan työskentelytavan ja asiakaslähtöisen palvelun kehittämiseen.
Sosiaalialaa kuormittavat muun muassa työvoimapula, koulutusaukot, kasvavat asiakasmäärät ja palkkapolitiikka. Työolojen kehityksen suuntaa on kuitenkin mahdollista kääntää myönteiseksi vahvistamalla työyhteisössä tasavertaista ja luottamuksellista vuoropuhelua, yhdessä oppimista ja tekemistä.
Asiakkaan osallisuuden ja työturvallisuuden lisääminen parantaa sosiaalialan työolojaAsiakkaiden mahdollisuus osallistua sosiaalipalvelujen arviointiin ja kehittämiseen on tärkeää. Esimerkiksi systemaattisia, luottamukselliseen vuorovaikutukseen perustuvia kehittämis- ja arviointikäytäntöjä on kehitettävä arkiseen perustyöhön niin, että asiakkaasta tulee tasavertainen ja aktiivinen kehittämiskumppani. Työyhteisön yhteisesti jaettu näkemys perustehtävästä sekä asiakkaan äänen kuuleminen voivat olla selviytymisen avaimia jatkuvan muutoksen ympäristössä.
Sosiaaliala on työväkivallan riskiala. Siksi ontärkeää, että työpaikoilla käsitellään avoimesti ja säännöllisesti työväkivalta-asioita ja sovitaan yhteisesti linjauksista, menettelytavoista ja varorakenteista. Tapahtuneet ja koetut väkivaltatilanteet on purettava, keskusteltava niistä syntyneistä traumaattisista kokemuksista ja tarjottava asianosaisille riittävä tuki. Työyhteisön turvallista toimintakulttuuria ylläpidetään ja kehitetään työntekijöiden perehdyttämisellä, esimies-alaiskeskusteluilla, työväkivaltakartoituksilla ja -ohjeilla, koulutuksella sekä sattuneiden ja läheltä piti -tilanteiden käsittelyllä.
Sosiaalialan työolot -hanke pohjana johtamisen toimintaohjelmalleSosiaalialan vetovoimaisuutta edistetään Kaste-ohjelmassa toteutettavalla johtamisen toimintaohjelmalla, jonka tavoitteena on tuottaa laatua ja työhyvinvointia sosiaalialalle. Ohjelma keskittyy erityisesti keskijohdon ja lähiesimiestyön kehittämiseen. Sosiaalialan työolot -hankkeen suosituksia ja toimintamalleja hyödynnetään sosiaalialan johtamisen toimenpideohjelman suunnittelussa.
Hanke toteutettiin osana sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa Veto-ohjelmaa tiiviissä yhteistyössä Sosiaalialan kehittämishankkeen kanssa. Hanke kohdistui sosiaalialan työpaikkoihin ja työyhteisöihin julkisella sektorilla.
Sosiaalialan työolojen hyvä kehittäminen (STM:n julkaisuja 2009:6) on luettavissa verkkosivuilla www.stm.fi/julkaisut
LisätietojaNeuvotteleva virkamies Pirjo Sarvimäki, puh. 050 365 3802, etunimi.sukunimi@stm.fi