Iäkkäiden palvelut

Lyhyesti

  • Hyvinvointialueet järjestävät iäkkäiden tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut.
  • STM ja Kuntaliitto ovat julkaisseet laatusuosituksen, jonka tavoitteena on turvata hyvä ikääntyminen ja vaikuttavat palvelut vuosille 2024–2027.
  • Vuodesta 2025 alkaen ympärivuorokautisessa hoidossa henkilöstömitoitus on vähintään 0,6 hoitajaa asiakasta kohden.
  • Valvira ja aluehallintovirastot valvovat palvelujen laatua, ja THL tuottaa tietoa ikääntyneiden palveluista ja toimintakyvystä.

Mistä iäkkäät ja heidän omaisensa saavat tietoa julkishallinnon palveluista?

Hyvinvointialueet  järjestävät iäkkäiden ihmisten tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut. Heidän sosiaaliturvansa koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta.

Ikääntyville ja heidän omaisilleen on tarjolla tietokokonaisuus elämäntilanteeseen liittyvistä asioista ja julkishallinnon palveluista Suomi.fi-portaalissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut yhdessä Kuntaliiton kanssa laatusuosituksen, jonka tavoitteena on turvata hyvä ikääntyminen ja vaikuttavat palvelut niitä tarvitseville iäkkäille henkilöille.

Lisätietoja ja tukea saa myös ottamalla yhteyttä omaan hyvinvointialueeseen. 

Mihin lainsäädäntöön iäkkäiden palvelut ja etuudet perustuvat?

Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee ikääntyneen väestön palvelujen kehittämisen suuntaviivat, valmistelee lainsäädännön ja ohjaa uudistusten toteuttamista.

Laki oikeuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin pääsääntöisesti niiden tarpeen mukaan, ei erityisesti henkilön iän mukaan.

Miten hoitajamitoitus on määritelty iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa?

Vuoden 2025 alusta alkaen henkilöstömitoitus iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisissa palveluissa on ollut 0,6 hoitajaa asiakasta kohden.

Lakisääteisen vähimmäishenkilöstömitoituksen keskeinen tavoite on turvata iäkkäiden henkilöiden oikeutta välttämättömään huolenpitoon ja riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä toteuttaa iäkkäiden henkilöiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa.

1.1.2025 voimaan tulleen muutoksen (741/2024) myötä toteutuneen henkilöstömitoituksen on oltava vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti.

Kuka valvoo iäkkäiden palveluiden laatua ja tuottaa niistä tietoa?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on sosiaalihuollon valtakunnallinen ohjaus- ja valvontaviranomainen. Se ohjaa aluehallintovirastoja niin, että iäkkäiden palveluiden valvonta ja siihen liittyvä ohjaus olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuottaa tietoa iäkkäiden palveluista ja heidän toimintakyvystään ja -edellytyksistään.

Lisätietoja

Satu Karppanen, neuvotteleva virkamies 
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163549   Sähköpostiosoite:


Seija Viljamaa, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163609   Sähköpostiosoite:

Kysymyksiä ja vastauksia hoitajamitoituksesta