Hyppää sisältöön
Media

Zikavirus tarttuu ensisijaisesti hyttysten välityksellä - muita tarttumareittejä tutkitaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.2.2016 16.20
Tiedote 12/2016

Erityisesti Latinalaisessa Amerikassa leviävä zikavirus tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysten välityksellä. Joitakin yksittäisiä seksin välityksellä tapahtuneita tartuntoja on raportoitu, mutta niiden merkityksestä epidemian leviämiselle ei vielä ole olemassa luotettavaa tietoa.

Zikaviruksen aiheuttama tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton eikä yleensä vaadi sairaalahoitoa.  Sen sijaan zikaviruksen aiheuttamaan infektioon raskauden aikana pitää suhtautua vakavasti. On mahdollista, että zikavirus voi siirtyä äidistä sikiöön raskauden aikana ja aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suosittanut, että raskaana olevat harkitsisivat matkan lykkäämistä alueille, missä zikavirus leviää aktiivisesti.

Muille kuin raskaana oleville matkailijoille ei tämän hetken tiedon perusteella ole syytä suositella matkasuunnitelmien muutosta.  Hyttysten puremilta kannattaa tropiikissa aina suojautua käyttämällä hyttyskarkotteita sekä vaaleaa pitkähihaista ja pitkälahkeista vaatetusta sekä yöllä hyttysverkkoa.

Suomessa elävät hyttyslajit eivät levitä virusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraavat maailman zikavirustilannetta ja tiedottavat  aiheesta tarvittaessa.

Tietoa zika-viruksesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Verkkosivuja päivitetään sitä mukaa kuin uutta tietoa on saatavilla.

Lisätietoja:

Johtaja Mika Salminen, THL, puh. 029 524 8454, [email protected]
Ylilääkäri Sari Ekholm, STM, puh.029 516 3447, [email protected]
Ylilääkäri Paula Tiittala, STM, puh.029 516 3033, [email protected]

Sivun alkuun