Hyppää sisältöön
Media

WHO:n tupakkasopimus täyttää 10 vuotta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.2.2015 10.21
Tiedote
Laatuaan ensimmäinen kansanterveyteen keskittyvä kansainvälinen sopimus, Maailman terveysjärjestö WHO:n tupakoinnin torjuntaa koskeva puitesopimus, täyttää tänään 10 vuotta. Se on laajentunut ennätyksellisen nopeasti: yli 90 prosenttia maailman väestöstä asuu maissa, jotka ovat ratifioineet sopimuksen.

"Tavallisesti kaupan vapauttaminen on se aihe, joka saa valtiot neuvottelupöytään. Sen sijaan terveyden alalla ei ole yhtään muuta maailmanlaajuista, velvoittavaa sopimusta. Tupakasta aiheutuvien ongelmien vakavuus sai valtiot liikkeelle kymmenen vuotta sitten", kiittää neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tupakkapuitesopimuksen tavoitteena on saada tupakkatuotteiden käyttö ja haitat vähenemään. Sopimuksella onkin ollut valtava vaikutus tupakoinnin torjuntaan maailmanlaajuisesti:


• Tupakkatuotteiden laittoman kaupan estämiseksi tehdään kansainvälistä yhteistyötä.
• Kansalliset tupakanvastaiset strategiat ovat lisääntyneet.
• Tupakan verotus ja hinta ovat nousseet.
• Tupakka-askeihin on lisätty varoituksia.
• Tupakoinnin sosiaalinen hyväksyttävyys on vähentynyt ja tupakointikiellot ovat yleistyneet.
• Tietoa tupakoinnin vaaroista ja tukea tupakoinnin lopettamiselle on tarjolla aiempaa enemmän.

Useat maat ovat asettaneet strategiseksi tavoitteekseen tupakoinnin loppumisen. Suomi on kuitenkin toistaiseksi ainoa maa, jossa tupakkatuotteiden käytön loppuminen on säädetty lain tavoitteeksi.

Kansalaisilta pyydettiin ehdotuksia tupakkalain uudistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi ehdotuksia uudistettavaan tupakkalakiin kansalaisten, hallinnon ja päätöksentekijöiden kohtauspaikassa, Otakantaa.fi-palvelussa 30.1.-22.2.2015. Eniten ehdotuksia tuli parveketupakointiin ja sähkösavukkeiden sääntelyyn liittyen.

EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi edellyttää muutoksia Suomen tupakkalakiin 20.5.2016 mennessä. Niitä ovat esimerkiksi tupakka-askien kuvavaroitukset sekä mentolisavukkeiden kieltäminen. Myös kansalaisten ehdotuksia pohditaan lakia uudistettaessa.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 0295 163 343, [email protected]
lakimies Laura Terho, p. 0295 163 550, [email protected]Muualla palvelussamme

Tupakkasopimus tutuksi. Tupakoinnin torjuntaa koskeva puitesopimus (WHO FCTC). (Julkaisuja 2011:3)

Muualla verkossa

WHO:n tiedote 26.2.2015: WHO Framework Convention on Tobacco Control celebrates 10 years of action to fight tobacco epidemic

Framework Convention on Tobacco Control (FCTC)  

Sivun alkuun