Hyppää sisältöön
Media

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta korvaa valtakunnallisen vammaisneuvoston

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2016 9.08 | Julkaistu suomeksi 4.11.2016 klo 20.39
Tiedote 194/2016

Uusi vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Se korvaa nykyisen valtakunnallinen vammaisneuvoston. Muutos liittyy vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn YK:n yleissopimuksen toimeenpanoon Suomessa. Valtioneuvoston asetus vammaisten henkilöiden neuvottelukunnasta annettiin 3. marraskuuta. Samalla kumottiin asetus valtakunnallisesta vammaisneuvostosta.

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä yleissopimuksen mukaisena koordinaatiojärjestelmänä. Neuvottelukunnan tehtävänä on helpottaa vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen täytäntöönpanoon liittyvää toimintaa valtionhallinnon ja yhteiskunnan eri aloilla ja tasoilla.

Neuvottelukunnassa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja enintään 16 muuta jäsentä. Kullakin jäsenellä puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa lukuun ottamatta olisi henkilökohtainen varajäsen. Neuvottelukunnan muut jäsenet edustavat eri ministeriöitä sekä niiden lisäksi ainakin vammaisia henkilöitä tai heidän omaisiaan, alue- ja paikallishallintoa sekä työmarkkinajärjestöjä. Muista jäsenistä vähintään viiden on edustettava vammaisia henkilöitä tai heidän omaisiaan. Vammaiset henkilöt tai heidän omaisensa nimetään vammaisjärjestöjen esityksestä.

Neuvottelukunnan asettaa valtioneuvosto neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisen neuvottelukunnan toimikausi kestää vuoden 2019 huhtikuun loppuun.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Susanna Rahkonen, p. 02951 63215
Vammaispolitiikka

Sivun alkuun