Hyppää sisältöön
Media

Vaasan sairaalaan laaja ympärivuorokautinen päivystys 1.1.2020

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2019 13.07
Tiedote

Vaasan keskussairaala muuttuu laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaksi 1.1.2020. Samalla Seinäjoen keskussairaalalta poistuu velvoite järjestää ruotsinkielisiä päivystyspalveluja. Muuten nykyiset 12 laajan päivystyksen yksiköt jatkavat toimintaa ennallaan.

Muutoksen tavoitteena on parantaa Vaasan sairaanhoitopiirin ruotsinkielisen väestön palvelujen saatavuutta ja kielellisten oikeuksien toteutumista nykyistä paremmin.

Yliopistosairaaloille velvollisuus antaa lääketieteellisiä lausuntoja tuomioistuimille

Yliopistosairaaloilla on jatkossa velvollisuus antaa tuomioistuimille lääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja erilliskorvausta vastaan. Kuopion yliopistosairaala hallinnoi asiantuntijalausuntojen antamista.

Tavoitteena on, että oikeuslaitokset saavat niiden tarvitsemat lääketieteelliset asiantuntijalausunnot ja muutoksenhakijoiden oikeusturva paranee. Jatkossa muutoksenhakijan ei tarvitse maksaa asiantuntijalausunnon kustannuksia silloin, kun tuomioistuin on pyytänyt lausuntoa omasta aloitteestaan.

Lääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja tarvitaan usein työtapaturma- ja ammattitautiasioissa ja liikennevakuutuskorvausasioissa. Tilanteessa, jossa tuomioistuimella on kaksi keskenään ristiriitaista lääkärinlausuntoa ja asian ratkaisu edellyttää lääketieteellistä asiantuntemusta, tuomioistuin voi omasta aloitteestaan pyytää puolueettoman lääkärinlausunnon.

Tasavallan presidentti vahvisti lainmuutokset keskiviikkona 4.12.2019.

Lisätietoja

hallitusneuvos Anne Ilkka, p. 029 5163384
 

Tietoa päivystyksestä

  • Terveydenhuollon päivystysjärjestelmää muutettiin vuonna 2017 niin, että 12 sairaanhoitopiirille säädettiin velvollisuus järjestää laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkö keskussairaalansa yhteyteen.
  • Kaikki viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa tarjoavat kaikkein vaativinta hoitoa. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa ovat Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä sekä vuoden 2020 alusta myös Vaasassa.
Sivun alkuun