Hyppää sisältöön
Media

Uusi asetus rokotuksista voimaan 13.3.2017

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2017 9.22
Tiedote 34/2017

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut uuden asetuksen rokotuksista. Siinä säädetään muun muassa uusina asioina kansalliseen rokotusohjelmaan otetusta vesirokkorokotuksesta ja puutiaisaivotulehdusrokotusten eli TBE-rokotusten laajennuksesta Simoon ja Paraisille sekä osalle varusmiehistä.

Kaikkien rokotusten ottaminen on Suomessa vapaaehtoista, myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Uusi tartuntatautilaki kuitenkin velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, että tartuntataudeille alttiiden, riskiryhmään kuuluvien henkilöiden kanssa työskentelevän henkilökunnan rokotussuoja on kunnossa.

Vesirokkorokote kansalliseen rokotusohjelmaan

Uutena rokotteena kansalliseen rokotusohjelmaan lisätään vesirokkorokotukset 18 kuukauden ikäisille ja 6-vuotiaille lapsille. Täydennysrokotukset on tarkoitus antaa seuraavan kuuden vuoden aikana. Ensimmäisenä vuonna kaikki 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat vesirokkoa sairastamattomat saavat yhden annoksen vesirokkorokotetta. Toisen annoksen saavat 6 vuotta täyttäessään kaikki ne, jotka ovat rokotusohjelman aloitushetkellä 5-vuotiaita tai sitä nuorempia. Lisäksi ne lapset, jotka ovat ohjelman aloitushetkellä 6-11-vuotiaita, saavat toisen annoksen 12-vuoden ikäisinä.

Rokotus suojaa vaikealta vesirokolta, joka etenkin aikuisilla voi vaatia sairaalahoitoa. Rokotus suojaa myös vesirokon jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta, aivokuumeelta ja ihon bakteeritulehduksilta.

Ammattilaiset ja opiskelijat saavat rokotuksia kohdennetusti

Vesirokkorokotuksen voivat ottaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- tai potilastiloissa työskentelevät henkilöt ja harjoittelussa olevat opiskelijat, jos heillä ei ole sairastetun taudin antamaa suojaa. Imeväisikäisiä hoitavat saavat myös hinkuyskärokotteen. Kunta järjestää nämä rokotukset 1.9.2017 alkaen.

Kausi-influenssarokotus tarjotaan myös jatkossa potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuville.

Puutiaisaivotulehdusrokote Simoon ja Paraisille

Asetuksen mukaan ilmainen puutiaisaivotulehdusrokotus tarjotaan Ahvenanmaan asukkaiden lisäksi jatkossa Simossa ja Paraisilla asuville ja näissä kunnissa esimerkiksi yli 4 viikkoa mökkeileville henkilöille. Puutiaisaivotulehdusrokotusten piiriin kuuluisi yhteensä noin 30 000 henkilöä.

Varusmiespalvelusta suorittaville kattavat mahdollisuudet rokotuksiin

Varusmiespalvelukseen tai naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulevalle tarjotaan rokotukset kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, meningokokkitautia, influenssaa, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Lisäksi puutiaisaivotulehdusrokotus tarjotaan niille, jotka suorittavat palveluksensa riskialueilla.

Asetus tulee voimaan 13.3.2017, ja se on voimassa toistaiseksi. Puutiaisaivotulehdusrokotteita koskeva pykälä on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, p. 02951 63329
Lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, p. 02951 63324
Ylilääkäri Sari Ekholm, p. 02951 63447

Sivun alkuun