Hyppää sisältöön
Media

Tupakkalaki tiukentuu - hallituksen esitys eduskunnalle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2016 13.24
Tiedote 23/2016

Erityisesti nuorten savuttomuutta halutaan edistää kieltämällä savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Taloyhtiö voisi puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin. Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet astuvat saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa. Muun muassa nämä muutokset sisältyvät esitykseen uudeksi tupakkalaiksi, jonka hallitus antoi eduskunnalle 25. helmikuuta.

Uuden tupakkalain on tarkoitus tulla voimaan 20.5.2016, jolloin Suomen on muiden EU:n jäsenmaiden tapaan viimeistään pantava täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivi. Osa ehdotetuista muutoksista perustuu Suomen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin.
 
Tupakkatuotedirektiivi edellyttää muun muassa, että tunnusomaiset maut kielletään savukkeista ja kääretupakasta. Suositut maut, kuten mentoli, kiellettäisiin kuitenkin vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Tekstivaroitusten lisäksi Suomessa myytäviin tupakkapakkauksiin on direktiivin myötä tulossa kuvavaroitukset. Pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset peittäisivät tupakkapakkauksista 65 %.
 
Sähkösavukkeille säädettäisiin laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille. Niiden myynti olisi luvanvaraista eikä niissä saisi olla esimerkiksi karkki- ja hedelmämakuja. Sähkösavukkeita ei saisi myöskään käyttää tupakoimattomissa tiloissa tai pitää esillä vähittäismyynnissä.
 
Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden nikotiininesteiden tuonnille ETA-maiden ulkopuolelta tulisi 24 tunnin aikaraja. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda mainittuja tuotteita maahan. Samaten kiellettäisiin tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti.

Parvekkeella tupakointia voisi rajoittaa savuhaitan perusteella

 Uusi tupakkalaki antaisi taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja muille ulkoalueille, kuten terasseille. Kunnan viranomainen voisi määrätä tupakointikiellon, jos savua voisi rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua esimerkiksi parvekkeelta toiselle. Savun kulkeutuminen siis riittäisi kiellon määräämiseen eikä terveyshaittaa tarvitsisi osoittaa, toisin kuin nykyisin terveydensuojelulain mukaisessa menettelyssä. Sama mahdollisuus puuttua tilanteeseen koskisi myös tapauksia, joissa savuhaitta leviää asunnosta toiseen rakenteiden kautta.
 
Lisäksi Suomessa kiellettäisiin nuuskan tavoin muidenkin savuttomien tupakkatuotteiden (purutupakka ja nenänuuska) myynti ja maahantuonti. Matkustajatuonnin enimmäismääräksi säädettäisiin yksi kilo savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka). Tuonnille asetetaan vuorokausiraja, mikä tarkoittaa sitä, että vuorokauden aikana voi tuoda maahan yhden kilon savuttomia tupakkatuotteita.
 
Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976, ja sitä on muutettu kymmeniä kertoja. Tupakkalain uudistuksilla pyritään ehkäisemään tupakkatuotteiden käytön aloitusta ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä sekä edistämään tupakkatuotteiden käytön lopettamista. Myös tupakoimattomien altistusta tupakansavulle halutaan vähentää.
 

Lisätietoja

lakimies Laura Terho, p. 0295 163 550, [email protected]
neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 0295 163 343, [email protected]
johtaja Kari Paaso, p. 0295 163 340, [email protected]

Sivun alkuun