Hyppää sisältöön
Media

Tupakkadirektiivistä sopu EU:ssa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2013 13.31
Tiedote -

Jäsenmaat ja Euroopan parlamentti ovat päässeet sopuun uudesta tupakkatuotedirektiivistä. Suomi pitää uutta direktiiviä selvänä parannuksena nykytilaan ja direktiivi vaikuttaa myös Suomen tupakkalakiin.

Näkyvimmät muutokset koskevat tupakkatuotteiden pakkauksia. Direktiivin myötä savukepakkauksiin tulee pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset, jotka peittävät askin etu- ja takaosasta 65 prosenttia. Jäsenmaille jätetään myös mahdollisuus tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoon. Direktiivi kieltää makuaineiden kuten mentolin käytön savukkeissa. Nuuskaa koskevat rajoitukset pysyvät entisellään ja nuuskan myynti on edelleen Ruotsia lukuun ottamatta kielletty.

Vaikeinta direktiivineuvotteluissa oli päästä sopuun sähkösavukkeiden sääntelystä. Lähtökohtana on se, että direktiivissä sähkösavukkeet ovat tupakkaan rinnastettavia kuluttajatuotteita. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin halutessaan säätää nikotiinia sisältävistä sähkösavukkeista kansallisessa lääkelainsäädännössä, kuten tilanne on nyt Suomessa ja monissa muissa jäsenmaissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun sähkösavukkeita säännellään EU-tasolla. Sähkösavukkeita markkinoidaan tupakoinnin lopettamiseen, mutta niiden vaikutuksista tupakoinnin lopettamiseen ei ole tieteellistä näyttöä. Suomessa lähes kolmasosa nuorista on kokeillut sähkösavukkeita.

Direktiivin tarkoituksena on ehkäistä erityisesti nuorten tupakoinnin aloittamista. Tupakointi aiheuttaa EU:ssa arviolta 700 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

Suomi piti tärkeänä sitä, että tupakkatuotedirektiivi saatiin päätökseen vielä tämän vuoden aikana. Direktiivi tukee Suomen tupakkalain tavoitetta tupakkatuotteiden käytön loppumiseksi.  Jotta direktiivi tulee lopullisesti voimaan, tarvitaan vielä neuvoston ja parlamentin päätökset, joiden jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa täytäntöönpanoon. Mentolin kielto sai vielä tämän lisäksi neljä vuotta lisäaikaa.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 02951 63343
johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340

 Muualla palvelussamme

Tupakkapolitiikka

Terveysministerit vetoavat tupakkatuotedirektiivin puolesta (4.10.2013)

Nuorisotakuu ja tupakkatuotteet puhuttavat EU:n työllisyys- ja sosiaaliministereitä  

Sivun alkuun