Hyppää sisältöön
Media

Synnytykset jatkuvat Mikkelissä, Kajaanissa ja Rovaniemellä poikkeusluvilla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.7.2019 11.24
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt poikkeuslupia synnytysten jatkamiseen. Luvat on myönnetty määräaikaisina vuoden 2022 loppuun asti.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa täytyy olla vähintään noin 1 000 synnytystä vuodessa, jotta potilasturvallisuus voidaan taata. Poikkeuslupia voidaan myöntää perustellusta syystä.

Etelä-Savo ja Kainuu saivat jatkoa aiempiin lupiin

Etelä-Savossa Essote sai jatkoa aiempaan poikkeuslupaansa, joten synnytykset Mikkelin keskussairaalassa jatkuvat. Myös Kainuun keskussairaala Kajaanissa sai jatkoa aiempaan lupaan.

Vuonna 2017 synnytyksiä oli Mikkelin keskussairaalassa 824 ja vuonna 2018 vastaavasti 732. Kainuun keskussairaalassa synnytyksiä on ollut viime vuosina noin 600-700 vuosittain. Molemmissa sairaaloissa on kuitenkin riittävä määrä kätilöitä, erikoislääkäreitä ja muuta henkilökuntaa sekä tarvittavat tilat ja välineet.

Mikkelin ja Kajaanin aiemmat luvat olivat voimassa 31.12.2020 asti ja jatkolupa myönnettiin vuosille 2021-2022.

Lapissa synnytysten määrä on laskenut alle tuhanteen

Lapin sairaanhoitopiiri haki poikkeuslupaa nyt ensimmäistä kertaa, sillä sen synnytysmäärät ovat laskeneet alle tuhanteen vuodessa. Myös Lapin keskussairaala Rovaniemellä sai poikkeusluvan vuoden 2022 loppuun asti.

Lapin keskussairaalassa on tarvittava henkilöstö, tilat ja välineet synnytysten turvalliseen hoitamiseen. Myös pitkät välimatkat muihin sairaaloihin puoltavat poikkeusluvan myöntämistä.

Kaikki kolme aluetta hakivat toistaiseksi voimassa olevaa lupaa, mutta luvat myönnettiin määräaikaisena, sillä synnytystoimintaa on tarpeen tarkastella osana sote-rakenteen uudistamista. Tarkoitus on, että synnytystoiminta siirtyisi sote-uudistuksessa muodostuvien maakuntien vastuulle osana muita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Lisätietoja:

lääkintöneuvos Timo Keistinen, STM, p. 0295 163 385, [email protected]

ylijohtaja, osastopäällikkö Tuija Kumpulainen, STM, p. 0295 163 280, [email protected]

Sivun alkuun