Hyppää sisältöön
Media

Soviteltu työttömyysetuus muuttuu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2018 12.07
Tiedote 225/2018

Palkanmaksun ajankohta eli maksuperiaate vaikuttaa työttömyysetuuden määrään.

Palkkatulo sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa silloin kun palkka maksetaan. Jos esimerkiksi huhtikuussa tehdyn keikkatyön palkka maksetaan toukokuussa, palkka sovitellaan yhteen toukokuun työttömyysetuuden kanssa. Huhtikuun työttömyysetuus maksetaan täytenä, jos silloin ei ole muita sovittelussa huomioitavia tuloja. Muutos vähentää viivettä huhtikuun hakemuksen käsittelyssä. Muutoksen myötä hakijalla on jo käytössään palkkalaskelma, kun hän tekee työttömyysajan korvaushakemuksen. Lisäksi myös soviteltava palkkatulo on jo hakijan käytössä, kun vaikutus työttömyysturvaan syntyy.

Tutustu muutoksesta kertovaan kuvioon:

Soviteltu työttömyysturva

Muutoksessa hyödynnetään tulorekisterin käyttöä, sillä ansioita koskeva tieto saadaan palkkalaskelman sijaan tulorekisterin kautta.

Tasavallan presidentti vahvisti lain 28. joulukuuta ja se tulee voimaan 1.4.2019.

Vapaan palkan suojaosa ja sovitellun etuuden laskukaava pysyvät ennallaan

Soviteltuun työttömyysetuuteen ei tule muita muutoksia. Sovittelusta vapaan tulon suojaosa, 300 euroa kuukaudessa, pysyy ennallaan, Laskukaava, jolla soviteltu etuus määritellään ei muutu. Pääsääntö on, että kokonaan työttömän työttömyysetuus vähenee joka kuukausi 50 prosenttia suojaosan (300 euroa/kk) ylittävästä palkasta.

Sovitellusta työttömyysetuudesta on mahdollista laskea arvioita laskureilla, jotka löytyvät Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivulta ja Kansaneläkelaitoksen sivuilta.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön laskuri

Kelan laskuri, jos haet työmarkkinatukea

Kelan laskuri, jos haet peruspäivärahaa

Ennallaan pysyy myös se, miten työaika vaikuttaa oikeuteen saada soviteltua työttömyysetuutta. Yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta ei jatkossakaan makseta soviteltua työttömyysetuutta. Myös työaika, joka ylittää 80 prosenttia tehtävän kokoaikaisista työtunneista, estää työttömyysetuuden maksamisen.

Lisätietoja

hallitusneuvos Marjaana Maisonlahti, p. 02951 63288, e[email protected] (28.12.2018 ja jälleen 7.1.2019 alkaen)

johtaja Liisa Siika-aho, p. 02951 63085, [email protected] (31.12.2018-4.1.2019)

Sivun alkuun