Hyppää sisältöön
Media

Selvityshenkilöt: Sosiaalityöllä luodaan osallisuuden edellytykset kaikille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2019 17.33
Tiedote 66/2019

Sosiaalityöllä on merkittävä rooli työikäisten ja työelämän ulkopuolella olevien ihmisten osallisuuden edistäjänä sekä arkipäivän sujuvuuden ja yhteiskunnan sosiaalisen eheyden turvaamisessa. Sosiaalityö on luonteva osa tulevaisuuden sosiaaliturvaa. Sillä luodaan osallisuuden edellytykset kaikille.

Näin määrittää selvityshenkilöryhmä, jonka tehtävänä oli kirkastaa aikuisten parissa tehtävän sosiaalityön tulevaisuutta. Selvityshenkilöryhmään kuuluivat YTT Anna Metteri, VTL Pekka Karjalainen ja VTM Minna Strömberg-Jakka.

Palvelujen kehittämisessä on hyödynnettävä asiakkaiden asiantuntemusta

Sosiaalityön toiminta pitää turvata mahdollisimman lähellä ihmistä ja helposti tavoitettavana lähipalveluna. Lisäksi tarvitaan lisää vaikuttavia työmenetelmiä ja erilaisia työtapoja, jotta sosiaalityöllä voidaan tukea jokaisen asiakkaan tarpeita. On tärkeää tunnistaa, milloin asiakas tarvitsee tukea ja auttaa häntä heti. Sosiaalityön palvelujen kehittämisessä on hyödynnettävä asiakkaiden asiantuntemusta.

Valtakunnallinen kehittämisohjelma konkretisoimaan sosiaalityön uudistamista

Selvityshenkilöt esittävät tulevaisuuden sosiaalityön kehittämiseen tiekarttaa, joka rakentuu neljästä teemasta. Teemat ovat sosiaalityön osaamisen ja vaikuttavuuden lisääminen, kumppanuuksien vahvistaminen, yhteiskunnallinen ja ilmiöpohjainen vaikuttaminen sekä asiakasosallisuuden parantaminen.

Uudistuvan sosiaalityön palvelut toteuttavat samanaikaisesti osallisuuden, toimintakyvyn, osaamisen ja työllisyyden tavoitteita. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ja konkretisoimiseksi selvitysryhmä ehdottaa valtakunnallista sosiaalityön kehittämisohjelmaa. Kehittämisohjelmaan sisältyisi alueellisia kokeiluja, joiden avulla määritettäisiin sosiaalityön paikat ja roolit uudistuvassa sosiaaliturvassa, palvelujärjestelmässä sekä paikallisissa toimintaympäristöissä.

Lisätietoja

YTT Anna Metteri, p. 050 5973051, [email protected]
VTL Pekka Karjalainen, p. 0295 247 055, [email protected]
VTM Minna Strömberg-Jakka, p. 040 182 2166, [email protected]
erityisasiantuntija Virva Juurikkala, STM, p. 0295 163 204, [email protected]

Sivun alkuun