Hyppää sisältöön
Media

Reseptien voimassaoloaika pitenee vuodesta kahteen vuoteen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.3.2015 13.25
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen lääkemääräysten voimassaoloajan pidentämisestä vuodesta kahteen vuoteen. Asetuksen myötä lääkäreiden reseptien uusimiseen käyttämä työaika vähenee ja aikaa vapautuu muihin tehtäviin. Reseptien voimassaoloajan pidentäminen on yksi rakennepoliittisen ohjelman säästöhankkeista.

Säästöjen arvioidaan toteutuvan vuosina 2018­-2019. Kuntien kustannusten ennakoidaan vähenevän kolme miljoonaa euroa kumpanakin vuonna. Kustannusvaikutukset on otettu huomioon valtion talousarvion valmistelussa siten, että vuosina 2018­-2019 peruspalvelujen valtionosuutta vähennetään vuosittain 0,76 miljoonaa euroa.

Muutos ei koske huumausainelääkkeiden ja pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden lääkemääräyksiä eikä ammatin harjoittamista varten määrättyjen lääkkeiden lääkemääräyksiä. Niiden voimassaoloaika on edelleen yhden vuoden.

Reseptien voimassaoloaikojen pidennys edellyttää muutoksia Kanta-järjestelmään, apteekkien tietojärjestelmiin ja potilastietojärjestelmiin. Muutokset toteutetaan mahdollisimman pikaisesti niin, että asetus voi astua voimaan vuoden 2017 alusta. Samaan aikaan siirrytään kokonaan sähköisiin resepteihin.

Samalla sähköisistä lääkemääräyksistä annettua asetusta muutetaan siten, että sähköinen lääkemääräys voidaan uudistaa 16 kuukauden sijasta 28 kuukauden kuluessa alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta.

Asetus reseptien voimassaolosta ja asetuksen muutos sähköisestä lääkemääräyksestä tulevat voimaan 1.1.2017.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Anne Koskela (STM), p. 0295 163 384, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi (STM), p. 0295 163 391, [email protected]Muualla palvelussamme

Lääkkeet

 

Sivun alkuun