Hyppää sisältöön
Media

Iäkkäiden hyvinvointi varmistettava voimakkailla helteillä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.7.2018 15.01
Tiedote

Jatkuva helle aiheuttaa haittoja erityisesti yli 75-vuotiaille. Kotihoidon työntekijöiden ennakoiva työote varmistaa, että terveysriskejä ei synny.

Poikkeuksellisen pitkän – ja odotettavasti jatkuvan – hellejakson vuoksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on tänään lähettänyt kunnille ja sairaanhoitopiireille kirjeen, jossa hän muistuttaa viranomaisia ja vanhustyöntekijöitä jatkuvan helteen iäkkäille ja sairaille aiheuttamista terveysriskeistä.

Elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä.

Varsinkin sydänsairauksista ja hengityselinsairauksista johtuvien kuolemien määrä suurenee helteellä; jos lämpötila kohoaa yli optimilämpötilan (24 °C), kuolleisuus voi kasvaa jopa 2-4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti.

Pitkäkestoinen helle vaatiikin vanhustyön ja kuntien työntekijöiltä tavanomaista enemmän huomiota ja ennakointia. Ministeri Saarikko muistuttaa myös, että ystävien, naapureiden ja järjestöjen tarjoamalla huolenpidolla on suuri merkitys kuumuuden jatkuessa.

Poikkeuksellisen kuumiin hellejaksoihin on varauduttava myös tulevina kesinä. Jatkossa on syytä harkita, pitäisikö varautuminen pitkäaikaiseen helteeseen lisätä osaksi maakuntien valmiussuunnitelmia pandemiavarautumisen tapaan.

THL:n sivuilla on ohjeistusta helteen varalle:

Sivun alkuun