Hyppää sisältöön
Media

Ehdollinen korvattavuus lääkekorvausjärjestelmässä jatkuu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2019 13.04
Tiedote 154/2019

Lääkekorvausjärjestelmässä käytössä ollutta ehdollisen korvattavuuden toimintamallia on päätetty jatkaa. Ehdollinen korvattavuus on helpottanut uusien lääkkeiden hallittua käyttöönottoa.

Lääkekorvausjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että potilaat saavat tarpeellisen lääkehoidon kohtuullisin kustannuksin. Uusien lääkkeiden sisällyttäminen lääkekorvausjärjestelmään on kuitenkin haastavaa. Uudet lääkkeet ovat usein huomattavan kalliita, ja niiden kustannusvaikuttavuudesta ja terveyshyödyistä on päätöksentekohetkellä käytettävissä rajallisesti tietoa.

Useat Euroopan maat ovat ottaneet käyttöön niin sanottuja riskinjakomalleja, joilla ne pyrkivät hallitsemaan uusien lääkkeiden käyttöönottoa. Ehdollinen korvattavuus on Suomessa käytössä oleva riskinjakomalli. Toimintamallista on kertynyt kokemusta vielä rajallisesti, mutta ne ovat pääosin positiivisia.

Jotta lääkekorvausjärjestelmä ja korvattavien valmisteiden hintasääntely toimisivat tarkoitetulla tavalla, hallitus on esittänyt ehdollista korvattavuutta jatkettavaksi vuoden 2025 loppuun saakka.  

Tasavallan presidentti on vahvistanut sairausvakuutuslain muutoksen ehdollisen korvattavuuden jatkamiseksi 4.12.2019. Laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2020.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Kirsi Päivänsalo, p. 0295 163 195, [email protected]

Sivun alkuun