Valmiusasiat sosiaali- ja terveysministeriössä
Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin johtaa, valvoo ja yhteensovittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tavoitteena on turvata väestön toimeentuloturva ja toimintakyky kaikissa turvallisuustilanteissa.
Valmiuslain mukaan valtion viranomaisten ja laitosten sekä kuntien on varmistettava tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa. Valmius varmistetaan muun muassa valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin.
Ministeriössä valmiusasioista vastaa valmiusyksikkö.
- Valmiusyksikkö (kuuluu turvallisuus ja terveys -osastoon)
Valtioneuvosto voi sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä asettaa enintään viideksi vuodeksi kerrallaan poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan suunnittelemaan ja valmistelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon hoitamista poikkeusoloissa sekä niitä normaaliolojen valmiuteen liittyviä asioita ja tukitoimia, joiden järjestäminen normaalioloissa muodostaa perustan poikkeusoloihin varautumiselle.
Poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta on nimetty ajanjaksolle 1.4.2019 – 31.5.2021.
Toimintojen turvaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
Valtioneuvosto on 2.11.2017 tehnyt periaatepäätöksen Yhteiskunnan turvallisuusstrategiasta. Strategiassa määritellään myös sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan vastuut ja tehtävät normaaliolojen häiriötilanteissa sekä poikkeusoloissa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävänä on turvata väestölle kaikissa olosuhteissa terveyden ja toimintakyvyn kannalta keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, terveellinen elinympäristö ja toimeentulo. Palvelut ja toimeentulon taso sopeutetaan vallitsevaan turvallisuustilanteeseen ja käytettävissä oleviin voimavaroihin.
STM on tuottanut julkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnittelun tueksi:
- Evakuointikeskuksen perustaminen. Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille (Julkaisuja 2015:1)
- Ympäristöterveyden erityistilanteet. Opas ympäristöterveydenhuollon työntekijöille ja yhteistyötahoille (Julkaisuja 2014:21)
- Riskienhallinta ja turvallisuussuunnittelu. Opas sosiaali- ja terveydenhuollon johdolle ja turvallisuusasiantuntijoille (Julkaisuja 2011:15)
- Ensihoidon palvelutaso. Ohje ensihoitopalvelun palvelutasopäätöksen laatimiseksi sairaanhoitopiireille (Julkaisuja 2011:11)
- Traumaattisten tilanteiden psykososiaalinen tuki ja palvelut. Opas kunnille ja kuntayhtymille. (Julkaisuja 2009:16)
- Terveydenhuollon laitosturvallisuuden kehittäminen. Työryhmämuistio (Selvityksiä 2009:59)
- Sosiaalitoimen valmiussuunnitteluopas (Julkaisuja 2008:12)
- Terveydenhuollon valmiussuunnitteluopas (Oppaita 2002:5)
Säteilyonnettomuudet
Säteilyonnettomuus on hyvin harvinainen tapahtuma, eikä Suomessa ole kokemusta ionisoivalle säteilylle altistuneiden hoidosta. Terveydenhuollossa on kuitenkin varauduttava tilanteeseen, jossa ihmisiä on altistunut tai on saattanut altistua säteilylle.
- Säteilyonnettomuudet - Säteilylle altistuneiden tutkimus ja hoito (STM:n julkaisuja 2008:14)
- Ohje joditablettien varaamisesta ja jakelusta
Korkean varautumisen viestintä- ja tietojärjestelmät
Kansalliset korkean varautumisen viestintä- ja tietojärjestelmät ovat yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien viranomaisten yhteiskäytössä ja niillä turvataan sujuva viranomaisyhteistyö ja tiedonvaihto kaikissa olosuhteissa. Erityisvastuualueen yliopistosairaanhoitopiirit vastaavat sosiaali- ja terveystoimen osalta järjestelmien aluepääkäyttäjätoiminnoista ja järjestelmien ylläpidosta. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa järjestelmiin liittyvästä strategisesta ohjauksesta.
Viestintä- ja tietojärjestelmien hallinnan ja käytön organisointi sosiaali- ja terveystoimen hallinnonalalla on kuvattu hallinnan ja käytön toimintamalli ohjeessa.
Lisätietoja
Markku Saarinen, asiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Valmiusyksikkö / VAL Puhelin:0295163562 [email protected]