Kysymyksiä ja vastauksia tupakkalaista
Suomen tupakkalaki on voimassa 15.8.2016 lukien.
Alle on koottu joitakin yleisimpiä kysymyksiä, jotka liittyvät uuden tupakkalain tuomiin muutoksiin.
Usein kysytyt kysymykset
-
Kuvien avulla halutaan kertoa ja varoittaa tupakan todellisista vaikutuksista ihmisen terveyteen. Kuvat huomataan paremmin, ja ne vaikuttavat ihmisiin voimakkaammin kuin tekstivaroitukset.
Euroopan komissio on valinnut kuvasarjat teettämiensä tutkimuksien perusteella. Kuvissa esiintyvien ihmisten tarkempia henkilötietoja ei ole julkaistu, vaikka heidän henkilöllisyys on komission tiedossa. Asiasta on saatavilla lisätietoja komission verkkosivuilta.
-
Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin. Makuaineet, kuten mentoli tai suklaa, lisäävät tutkimusten mukaan erityisesti nuorten tupakointikokeiluja ja vaaraa ryhtyä tupakoimaan säännöllisesti. Tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kiellolla on haluttu vähentää tupakoinnin houkuttelevuutta.
Direktiivi kieltää myös sellaiset lisäaineet, jotka edistävät nikotiinin imeytymistä tai savun hengittämistä keuhkoihin.
Mentoli puuduttaa limakalvot, jolloin tupakoitsija vetää savua helpommin syvälle keuhkoihin.
-
Tupakkalaki ei kiellä tupakointia asuinhuoneistojen parvekkeella tai ulkoalueilla, mutta asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa esimerkiksi juuri parvekkeille. Kunnan viranomainen määrää tupakointikiellon, jos savua voi rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua muutoin kuin poikkeuksellisesti esimerkiksi parvekkeelta toiselle. Savun kulkeutuminen siis riittää kiellon määräämiseen eikä terveyshaittaa tarvitse osoittaa, toisin kuin terveydensuojelulain mukai-sessa menettelyssä. Tiukemmin edellytyksin on mahdollista puuttua tilanteeseen myös silloin, jos savu leviää asunnosta toiseen rakenteiden kautta.
Valvira on antanut asiaa koskevaa ohjeistusta omilla verkkosivuillaan. -
Kiellolla suojellaan lasten terveyttä, sillä tutkimustulosten mukaan altistuminen tupakansavulle etenkin pienessä tilassa vahingoittaa lasten valtimoita sekä altistaa lapset sydän- ja verisuonisairauksille, astmalle, allergiselle nuhalle ja keuhkoputkentulehdukselle. Tupakointikielto autossa vähentää lasten altistumista tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille.
Tupakointikieltoa valvoo kunta. Tupakoinnista omassa autossa lasten läsnä ollessa ei kuitenkaan rangaista. Poliisi ei valvo autossa tupakointia.
Kielto tupakoida autossa alle 15-vuotiaiden läsnä ollessa haluttiin kirjata lakiin, vaikkei teosta rangaistakaan. Laki antaa selvän viitteen siitä, ettei teko ole oikein ja että autossa tupakoinnin seurauksena lapset kärsivät. Kiellolla halutaan myös vahvistaa lasten lähipiirin sosiaalista kontrollia. Perhepiirissä asiasta keskustelu on helpompaa, jos yhteisten automatkojen savuttomuutta voi perustella lailla.
-
Sähkösavukkeet kuuluvat EU:n tupakkatuotedirektiivin soveltamisalaan. Tupakkatuotedirektiivi on Suomessa pantu täytäntöön tupakkalailla. Sähkösavuketuotteiden on täytettävä direktiivistä johtuvat tiukat laatu- ja turvallisuusvaatimukset, ja niissä on oltava nikotiinia koskeva varoitus-merkintä. Lisäksi valmistajien ja maahantuojien on ilmoitettava Valviralle markkinoille tulevista tuotteista puoli vuotta etukäteen.
-
Sähkösavukkeissa käytetyistä nesteistä on löydetty useita terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista terveydelle ei ole vielä tutkimustietoa. Sähkösavukenesteet sisältävät usein nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava ja myrkyllinen aine. Suomessa sähkösavukenesteisiinliittyvät riskit on haluttu minimoida esimerkiksi säätämällä tupakkalaissa tuotteille ostoikäraja, kieltämällä niiden markkinointi ja etämyynti sekä rajoittamalla niiden makuaineita sekä maahantuontia ja käyttöä.
-
EU-maissa nuuskan myynti on ollut kiellettyä vuodesta 1992 lähtien, joten Suomi ei voi sallia nuuskan myyntiä. Ruotsi neuvotteli itselleen poikkeuksen kiellosta liittyessään EU:n jäseneksi vuonna 1995.
-
Tupakkalain tavoitteena on kaikkien tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa. Tarkoituksena ei ole, että savukkeet korvattaisiin savuttomilla tupakkatuotteilla, jotka nekin ovat haitallisia terveydelle. Lisäksi nuuskan kieltoa on yritetty kiertää väittämällä tuotetta esimerkiksi purutupakaksi, joka oli aiemmin sallittua Suomessa.
-
Uuden tupakkalain mukaan nuuskaa, purutupakkaa ja nenänuuskaa saa tuoda maahan matkustajatuontina omaan käyttöön enintään 1 000 grammaa vuorokaudessa. Jos esimerkiksi nuuskarasiassa on 50 grammaa nuuskaa, rasioita saa uuden lain mukaan tuoda maahan 20 kpl. Jos rasiassa on nuuskaa 25 grammaa, niitä saa tuoda maahan 40 kpl.
-
Ei. Tupakkalain myötä Suomessa asuvan matkustajan on oltava poissa Suomesta yli 24 tuntia, jotta hän ylipäänsä saa tuoda tupakkatuotteita maahan ETA-alueen ulkopuolelta. Vastaavasti ETA-maan ulkopuolella asuvan henkilön matkan Suomessa on kestettävä yli kolme vuorokautta, jotta hän saa tuoda tupakkatuotteita Suomeen. Tällä halutaan ehkäistä tupakkatuotteiden laitonta kauppaa, joka on ollut yleistä erityisesti Suomen itärajalla.
-
Ei saa. Sekä rajat ylittävä että Suomen sisäinen netti- ja muu etämyynti on tupakkalain mukaan kiellettyä.
Lisätietoja
Meri Paavola, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT Puhelin:0295163343 [email protected]