Målet för jämställdhetspolitiken är jämställdhet
Förverkligandet av jämställdhet förutsätter aktivt främjande av jämställdheten och undanröjande av diskriminering på grund av kön, även när andra diskrimineringsgrunder är involverade, såsom ålder eller etnicitet.
Tyngdpunkterna i jämställdhetspolitiken baserar sig på jämställdhetslagen, redogörelsen om jämställdheten mellan kvinnor och män som godkändes år 2022 och regeringens riktlinjer. Samtliga ministerier deltar i arbetet, och arbetet koordineras av social- och hälsovårdsministeriet.
Regeringens jämställdhetsprogram
I regeringens jämställdhetsprogram sammanställs regeringens viktigaste åtgärder för att främja jämställdheten och eliminera diskriminering på grund av kön.
Regeringens jämställdhetsprogram 2024–2027 gäller ett stort antal samhällsområden. Åtgärderna är uppdelade på sex områden: utbildning, arbetsliv, delaktighet och beslutsfattande, våldsförebyggande, internationellt samarbete samt institutionella strukturer för jämställdhetspolitiken.
Redogörelse om jämställdhetspolitiken
Statsrådet godkände den andra jämställdhetspolitiska redogörelsen i juni 2022. I redogörelsen fastställs riktlinjerna för den nationella och internationella jämställdhetspolitiken till 2020-talets slut. Regeringen lämnar 2027 en halvtidsrapport till riksdagen om genomförandet av redogörelsen.
Redogörelsen bygger på sju strategiska mål. Målen utgår från en bild av jämställdhetens nuläge och från en prognos om framtida jämställdhetsfrågor.
- Statsrådets redogörelse om jämställdhetspolitiken (Statsrådets publikationer 2022:50)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Finlands jämställdhetspolitiska mål i Finland och internationellt, PDFTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 26kB
Lisätietoja
Terhi Heinilä, johtaja
sosiaali- ja terveysministeriö, Työ- ja tasa-arvo-osasto / TTO, Tasa-arvoyksikkö / TASY Puhelin:0295163003 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi