Jenni: Avdelningssekreterare vid social- och hälsovårdsministeriet

Jenni Lahtinen.Jenni Lahtinen blev avdelningssekreterare vid social- och hälsovårdsministeriet genom arbetsrotation. Lahtinen har varit på social- och hälsovårdsministeriet först dryga två år men har haft olika uppgifter och arbetat med bland annat sote-reformen.

Vad betyder ditt arbete i praktiken?

- Jag assisterar ministern vid hanteringen av medborgarbrev samt med att svara på dem. Jag sköter även om utbetalning av räkningar. Dessutom assisterar jag och vikarierar för ministerns sekreterare, jag ordnar sammanträden och jag vikarierar även för statssekreterarens och specialmedarbetarens sekreterare.

Hur påverkar ditt arbete finländarnas vardag?

- En konkret sak är att hantera och svara på medborgarbrev. Därför är det viktigt att brevets svar är tydligt och att det ger hopp. Överhuvudtaget är det fint att ministern läser breven själv.

Varför vill du arbeta på SHM?

- Min mamma har alltid varit statligt anställd och sekreterare. Efter gymnasiet började jag tänka att det kunde vara ett intressant yrke eftersom man får utföra olika uppgifter. Till all lycka kom jag in på yrkeshögskolan Haaga-Helia på linjen för ledningsassistenter. Under studietiden var jag cirka tre månader som praktikant vid kommunikationsenheten vid statsrådets kansli. Där blev jag intresserad av offentlig förvaltning eftersom statens verksamhet påverkar människornas vardag.

Hur är SHM som arbetsplats?

- Här finns det intressanta arbetsuppgifter. Jag har varit här först två år men får hela tiden nya utmaningar. Jag har fått lära mig nya saker och sett huset från många vinklar. Jag har till exempel arbetat med sote-reformen som teknisk sekreterare och efter det fick jag visstidsanställning i ministerfalangen.

Hur ser SHM på kombinationen av arbete och fritid?

- Bra. Flexibel arbetstid är bra för man behöver inte nödvändigtvis komma till arbetet klockan åtta. På motsvarande sätt kan man stanna kvar senare på arbetet. Det är lätt att komma överens om semestrarna.

Vilka färdigheter och personliga egenskaper behövs i ditt arbete?

- Man måste absolut kunna komma överens med andra personer. Man måste även vara redo att ta tag i uppgifter. Om någon ringer hit och frågar om råd måste man vara redo att reda ut ärendet åtminstone så mycket att man kan hänvisa till en person som vet mer om ärendet.

Vad är det bästa i ditt arbete?

- Det att jag fått se så mycket olika saker. Arbetet på ministeriet är överhuvudtaget en typ av utsiktsplats. Här är det även möjligt att bilda nätverk med verkligen många experter och människor inom olika branscher. Dessutom måste man nämna de elektriska borden som vi ska få till arbetsrummen. Tack vare de nya borden kan vi stå mer och sitta mindre. Ministeriets läge i Kronohagen är också utmärkt. Det är underbart att gå hit när det finns gamla stämningsfulla hus runt omkring.

Obs: Intervjun är gjord år 2014. Jenni återgick till jobbet som avdelningssekreterare vid planerings- och utvecklingsgruppen när arbetsrotationen tog slut.

På andra webbplatser

Namn: Jenni Lahtinen
Arbetsuppgift:Avdelningssekreterare vid social- och hälsovårdsministeriet
Utbildning: Tradenom HSO, yrkeshögskoleexamen i företagsekonomi: ledningens assistentarbete och utbildningsprogrammet i språk
Anställningens längd vid SHM: Började den 7 november 2011
Tidigare arbetserfarenhet: Helsingfors Kyrkliga Samfällighet, kommunikationsenheten vid statsrådets kansli (praktik som ingår i yrkeshögskoleexamen) samt dessutom sommararbete på bland annat kontoret på Malms begravningsplats och Citymarket

På vår webbplats