Försöket med personlig budget i Vasa
Försöket med personlig budget kräver nytänkande

9.11.2018 9.37
SHM
Vad händer när man för äldre inte väljer ut tjänster på förhand bland det etablerade standardutbudet, utan allt noggrannare avpassar och utformar tjänsterna efter klientens servicebehov? ”Tjänster som tidigare har verkat omöjliga att få kan med ens bli möjliga!”, beskriver servicehandledare Ann-Christine Järf-Rex försöket med personlig budget i Vasa. Vad händer när man för äldre inte väljer ut tjänster på förhand bland det etablerade standardutbudet, utan allt noggrannare avpassar och utformar tjänsterna efter klientens servicebehov? ”Tjänster som tidigare har verkat omöjliga att få kan med ens bli möjliga!”, beskriver servicehandledare Ann-Christine Järf-Rex försöket med personlig budget i Vasa.

Kirsi-Marja Lehtelä
Vad förenar oss? – Norden diskuterar igen!

30.10.2018 13.54
SHM
Nordiska rådets sjuttionde session äger rum i Oslo i veckan och på agendan står bl.a. kultur, miljö, hållbar utveckling, internationellt samarbete och många andra ämnen som hänför sig till aktuella utmaningar för våra välfärdsstater.

Minister Annika Saarikko:
Oundgänglig utkomst är en grundläggande rättighet för alla

3.10.2018 15.59
SHM
Överföringen av det grundläggande utkomststödet till FPA har skapat oro över om personer i den allra mest utsatta ställningen får allt det stöd som de behöver. Grundlagen garanterar var och en rätt till oundgänglig försörjning och omsorg. I praktiken hör ansvaret för omsorgen om dem som har det sämst ställt till myndigheterna, dvs. FPA och kommunerna. Ansvaret grundar sig på lagstiftning.

Minna Saario:
Hur bör Kanta-tjänsterna utvecklas? – Social- och hälsovårdsministeriet samlar in synpunkter och idéer

26.9.2018 15.30
SHM
Vi får inte låta nyttan och möjligheterna med Kanta-tjänsterna gå förlorade. Därför behövs tankar och idéer från alla parter vid utvecklandet av tjänsterna.

Minister Mattila:
Långtidssjukdomar kan och bör minskas globalt – med Finland som vägvisare

28.6.2018 11.52
SHM
Finland har internationellt sett lyckats väl med att förebygga långtidssjukdomar, dvs. icke smittsamma sjukdomar. Vi vågar därmed föregå med gott exempel inför andra.

Hanna Korhonen:
Plast – vän eller fiende?

17.4.2018 12.03
SHM
De stora ansamlingarna av plastavfall i världshaven och mikroplastföroreningarna i Saimen väcker diskussion. Under den senaste tiden har det i flera olika forum i mycket dyster ton diskuterats om mikroplaster eventuellt kan ha negativa hälsoeffekter för människan.

Olycksfall i arbetet kan förebyggas

28.3.2018 11.36
SHM
Under början av året har arbetarskydd varit ett regelbundet tema i medierna, eftersom det dessvärre har inträffat många olycksfall i arbetet med dödlig utgång under de senaste veckorna. Förebyggande av olycksfall i arbetet betraktas som ett viktigt utslag av arbetarskydd. Därför beskriver organisationer ofta säkerhetsnivån genom olycksfallsfrekvens – ju lägre olycksfallsfrekvens desto högre säkerhetsnivå.

Tillsammans mot våld mot kvinnor

6.3.2018 15.47
SHM
I december offentliggjorde statsminister Juha Sipilä att det internationella jämställdhetspriset kommer att mottas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Priset tilldelas Merkel som erkänsla för hennes karriär och arbete för kvinnor och flickor.

I Finland skyddas alla barn, även asylsökande

6.3.2018 11.03
SHM
Alla barn har rätt till omsorg och beskydd, oberoende av om de är födda i Finland eller någon annanstans.

Studerandehälsovården utökas

23.2.2018 12.01
SHM
Sipiläs regering har beslutat att utvidga de nuvarande tjänsterna som är avsedda för universitetsstuderande och som produceras av Studenternas hälsovårdsstiftelses SHVS till att även omfatta yrkehögskolestuderande från och med 2020. Detta beslutades i december 2016 i samband med övriga riktlinjer för social- och hälsovården. Likabehandling av högskolestuderande har varit framme i flera år och en sak som studerandeorganisationerna har önskat länge.

Internationella jämställdhetspriset till en förebild som krossat glastak

15.12.2017 11.54
SHM
Det internationella jämställdhetspriset, som inrättats av Finlands regering, överräcktes torsdagen den 14 december till Angela Merkel.

Ett livslångt band formas i stunder i vardagen

6.11.2017 8.09
SHM
Spädbarnstiden och småbarnsåren är fyllda med nya lärdomar, glädje, förvirring, trötthet och kärlek. Familjeledigheter är en pappas rätt och möjlighet att dela vardagen med sitt barn. Det är av betydelse hur ledigheterna används: en man växer in i sin roll som pappa i växelverkan med sitt barn.

#ViTigerInte – En högljudd protest mot hatpropaganda

31.10.2017 16.22
SHM
För ett par veckor sedan började flödena på sociala medier fyllas av hashtaggen #metoo. Kvinnor, transpersoner och också många män berättade om det sexuella ofredande och våld de upplevt. På några dagar blev kampanjen ett globalt fenomen.

Från ord till handling inom jämställdheten mellan romska kvinnor och män

25.7.2017 13.55
Inom ramen för det av SHM och EU finansierade projektet Från ord till handling ordnades för romska kvinnor och män ett två dagars evenemang om jämställdhet mellan könen i maj 2017.

Det internationella samfundet måste jobba för att jämställdhet ska uppnås

29.5.2017 10.08
SHM
Finland har redan kommit långt i att främja jämställdhet mellan könen. Vår historia när det gäller att främja kvinnors rättigheter går tillbaka ända till när Finland år 1906 som första land i världen gav kvinnor fullständiga politiska rättigheter.

Finland blir ett ledande land inom hälsoteknologi

30.9.2016 9.22
SHM
Hälsoteknologin kan bli en ny tillväxtmotor för Finland. Innovationsfinansieringsverket Tekes och IBM har nyligen ingått ett samarbetsavtal om att utveckla det finländska ekosystemet för digital hälso- och sjukvård.