Ansökningstiden för understödet är 15.8–9.9.2022 kl. 16.15.
Social- och hälsovårdsministeriet utlyser statsunderstöd för ersättning av kostnader som uppstått på grund av tryggandet av hälsosäkerheten vid gränserna under perioden 2.7.2021–30.6.2022.
Kommunernas kostnader för tryggandet av hälsosäkerheten vid gränsövergångsställena ska ersättas till fullt belopp i enlighet med de faktiska kostnader som godkänts av statsbidragsmyndigheten. Således krävs ingen självfinansieringsandel. Kostnaderna ersätts till den del verksamheten grundar sig på social- och hälsovårdsministeriets ålägganden och styrning och hänför sig till åtgärderna på gränsövergångsstället. Verksamheten ska vara lönsam och de ersatta kostnaderna ska grunda sig på faktiska utgifter enligt bokföringen och får inte inkludera interna marginaler, dvs. kostnaderna får ersättas till högst det belopp som motsvarar de uppstådda kostnaderna.
Understödet kan sökas av kommuner, samkommuner och Ålands landskapsregering samt Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Ansökningstiden börjar den 1 augusti 2022 och går ut den 26 augusti 2022 kl.16.15.
Social- och hälsovårdsministeriet har öppnat en kompletterande utlysning av statsunderstöd i samband med genomförandet av den nationella mentalvårdsstrategin. Syftet är att stödja välfärdsområdenas planering och genomförande av IPS-modellen för mentalvårdstjänsterna för rehabilitering. Understödet kan beviljas till de aktörer i kommuner, välfärdsområden och HUS-sammanslutningen som erbjuder psykiatrisk specialiserad sjukvård och som beviljades finansiering för modellen år 2020 eller 2021. Stödbeloppet uppgår sammanlagt till cirka 1,1 miljon euro. Understödet får användas under perioden 1.1.2023 – 30.6.2023.
IPS-modellen för individanpassat stöd till arbete handlar om evidensbaserad arbetsträning som genomförs genom stödd sysselsättning och som en tjänst inom den psykiatriska vården och rehabiliteringen. IPS-modellen har gett goda resultat när det gäller sysselsättningen, i synnerhet för personer med svåra psykiska störningar.
Mer information
Mikko Hytönen, specialsakkunnig, [email protected], tfn +358 295 163 084
Frågor om ansökningar besvaras vid Institutet för hälsa och välfärd av
projektchef Helka Raivio, [email protected], tfn +358 295 247183
Ansökningstiden är den 20 juni–26 augusti 2022 kl. 16.15.
Social- och hälsovårdsministeriet utlyser statsunderstöd på fem miljoner euro. Understödet riktas till de sjukvårdsdistrikt som är huvudman för ett universitetssjukhus för att beredskapscentren snabbare ska kunna starta upp sin verksamhet. På grund av förändringar i verksamhets- och säkerhetsmiljön behöver beredskapscentren bildas och göras klara att starta upp sin verksamhet redan under 2022.
Statsunderstödet kan sökas av de sjukvårdsdistrikt som tillsammans är huvudmän för ett universitetssjukhus.
Understödet kan användas för kostnader som uppstår perioden 1.5–31.12.2022 och som uppkommit av:
- Uppstarten av beredskapscentrets verksamhet, som beskrivs i lagen om ordnande av social- och hälsovård, och lönekostnader för personalen som planerar uppstarten
- Kostnader för att anskaffa och underhålla tillbehör i anslutning till fungerande datakommunikationsförbindelser i statens säkra nät som är nödvändiga för beredskapscentrens verksamhet
- Anskaffningar i anslutning till införandet av en gemensam lägesbildsplattform som passar ihop med riktlinjerna, som Institutet för hälsa och välfärd har utarbetat i ett separat projekt
- Inledande av regionalt nätverkssamarbete inom ett specialansvarsområde, inklusive övriga sjukvårdsdistrikt, och basservice inom social- och hälsovården samt de framtida välfärdsområdenas strukturer.
Godtagbara kostnader är personalkostnader samt anordningar, tillbehör, informationssystem samt internetanslutningar.
Kostnaderna ersätts som engångsföreteelse i form av specialunderstöd som ska användas före den 31 december 2022.
Mer information
På frågor som gäller understödet svarar vid social- och hälsovårdsministeriet specialsakkunnig Lasse Ilkka, tfn 029516 3714, [email protected]
På frågor som gäller användning och utbetalning av statsunderstöd svarar social- och hälsovårdsministeriet på [email protected]
Mer information om statsunderstöd på SHM:s webbplats
Ansökningstiden är den 20 juni–26 augusti 2022 kl. 16.15.
Social- och hälsovårdsministeriet utlyser ett statsunderstöd för social- och hälsovårdens brådskande materialanskaffningar. Statsunderstödet kan sökas av de sjukvårdsdistrikt som tillsammans är huvudmän för ett universitetssjukhus. De understöd som kan sökas omfattar sammanlagt 15 000 000 euro.
Beredskapen gäller särskilt material, utrustning och läkemedel som är allra mest kritiskt inom social- och hälsotjänsterna och vars beredskapsnivå måste höjas från nuvarande nivå. I denna ansökan om statsunderstöd kan man ansöka om understöd för kostnader som föranleds av
- anskaffning och lagring av vårdförnödenheter och motsvarande som behövs inom social- och hälsovården
- anskaffning och lagring av utrustning och medicintekniska anordningar som gäller mediciner och doseringen av dem.
Kostnaderna ersätts som engångsföreteelse i form av specialunderstöd som ska användas före den 31 december 2022.
Mer information
På frågor som gäller understödet svarar vid social- och hälsovårdsministeriet specialsakkunnig Lasse Ilkka, tfn 029516 3714, [email protected]
På frågor som gäller användning och utbetalning av statsunderstöd svarar social- och hälsovårdsministeriet på [email protected]
Mer information om statsunderstöd på SHM:s webbplats
Social- och hälsovårdsministeriet utlyser statsunderstöd som kan sökas för tjänster riktade till mammor som använder berusningsmedel. Utlysningen riktar sig till de serviceproducenter som beviljats statsunderstöd av social- och hälsovårdsministeriet för 2022 för tjänster riktade till mammor med missbruksproblem.
Sammanlagt utlyses 900 000 euro i statsunderstöd.
Med tjänsterna avses missbrukarrehabilitering bestående av heltäckande vård och rehabilitering. Målgruppen för tjänsterna är berusningsmedelsanvändande gravida kvinnor, nyblivna mammor och mammor i spädbarnsfamiljer, deras eventuella partner samt eventuella andra barn i familjen.
Statsunderstöd beviljas inte för enbart avgiftningsvård.
Statsunderstödet beviljas av social- och hälsovårdsministeriet, och ansökningarna handläggs vid både Institutet för hälsa och välfärd och social- och hälsovårdsministeriet.
Mer information:
Marjo Malja, socialråd tfn 0295 163 581, fö[email protected]
Joonas Peltonen, enhetschef, tfn 029524 7947, fö[email protected]
Ansökningstiden börjar den 3 maj 2022 och slutar den 31 maj 2022 kl. 16.15.
Denna utlysning av statsunderstöd har delats in i två separata helheter och understöd ska sökas på två olika ansökningsblanketter:
A. Behovsprövat tilläggsunderstöd för kostnader för testning, smittspårning, vaccinationer och vård.
B. Ersättning för särskilda kostnader som gäller personer som inte har hemkommun i Finland.
På understöden tillämpas följande lagstiftning:
- Statsrådets förordning om statsunderstöd för vissa kostnader som den offentliga social- och hälsovården orsakas 2021 på grund av covid-19-pandemin (860/2021)
- Statsunderstödslagen (688/2021)
Mer information: [email protected]
För projekt som stärker kunskaperna om psykisk hälsa och förebygger självmord utlyses 2,4 miljoner euro i statsunderstöd, som kan sökas till och med den 30 maj 2022. Statsunderstödet kan användas under tiden 1 januari–30 juni 2023.
Denna utlysning gäller endast redan pågående projekt för genomförande av strategin för psykisk hälsa som beviljats statsunderstöd 2020 eller 2021.
- Statsunderstöd för främjandet av kompetensen inom psykisk hälsa i kommunerna
- Statsunderstöd för projekt som genomför suicidprevention
- Blanketter för statsunderstöd
Mer information
Projekt för stärkande av kunskaperna om psykisk hälsa och för suicidprevention
Soile Ridanpää, specialsakkunnig, tfn 0295 163 506, [email protected]
Utvecklingsprojektet IPS-Sijoita ja valmenna!
Katarina Långström, jurist, tfn 0295 163 188, [email protected]
Mikko Hytönen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 084, [email protected]
Social- och hälsovårdsministeriet har fattat besluten om statsunderstöden.
Ansökningstiden började den 3 januari 2022 och gick ut den 7 februari 2022 kl. 16.15.
Med understöden ersätts kostnader som covid-19-epidemin orsakat under tiden 1 september –31 december 2021, i synnerhet kostnader för testning, smittspårning, vaccination och vård.
Understöd för andra direkta covid-19-kostnader kan sökas endast om den sökande inte har ansökt om det vid den första ansökningsomgången.
Understöd kan sökas av kommuner, samkommuner och landskapet Åland.
På understöden tillämpas följande lagstiftning:
- Statsrådets förordning om statsunderstöd för vissa kostnader som den offentliga social- och hälsovården orsakas 2021 på grund av covid-19-pandemin (860/2021)
- Statsunderstödslagen (688/2021)
Ansökningsmaterial:
- Utlysning av statsunderstöd
- Ansökningsblankett A
- Ansökningsblankett B
- Undertecknat följebrev till ansökan
- Ifyllnadsanvisningar
Senare i vår ordnas en tredje ansökningsomgång. Då gäller ansökan den behovsprövade andelen av understödet samt ersättning för särskilda kostnader.
Ytterligare information:
e-post: [email protected]
Webbinarium: Information till kommunerna om ansökan 13.1.2022 kl. 12.30–14.00
Vanliga frågor och svar om understödshelheten finns här:
- fi
- Etusivu
- Vastuualueet
- Hyvinvoinnin edistäminen
- Lainsäädäntö
- Terveyden edistäminen
- Ravinto
- Liikunta
- Tapaturmien ehkäisy
- Tartuntatautien torjunta
- Vastuut tartuntatautien torjunnassa
- Koronavirus Suomessa
- Seksuaaliterveyden edistäminen
- Terveyden edistäminen kunnissa
- Osallisuuden edistäminen
- Päihdehaittojen ja riippuvuuksien ehkäisy
- Väkivallan ja rikosten ehkäiseminen
- Ympäristöterveys
- Kansanterveyden neuvottelukunta
- Hyvinvointi- ja terveyspolitiikan arviointi- ja seurantajaosto
- Rakenteet ja menetelmät -jaosto
- Poikkihallinnollisen yhteistyön uudistamisen jaosto
- Hyvinvointitalouden jaosto
- Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaosto
- Tapahtumat ja aineistot
- Hyvinvointia kaikille 2030 -toimeenpanosuunnitelma
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Lainsäädäntö
- Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä ja vastuut
- Sosiaalipalvelut
- Sosiaalityö
- Sosiaalipäivystys
- Kotihoito ja kotipalvelut
- Laitoshoito
- Asumispalvelut ja asunnon muutostyöt
- Perhehoito
- Omaishoito
- Lasten hoitaminen
- Lastensuojelu
- Adoptio
- Kasvatus- ja perheneuvonta, perheasioiden sovittelu
- Huoltajuus, elatus, isyyden tunnustaminen
- Päihdepalvelut
- Vammaispalvelut ja tukitoimet
- Terveyspalvelut
- Terveyskeskukset
- Terveysneuvonta ja terveystarkastukset
- Neuvolat
- Seulonnat
- Rokotukset
- Suun terveydenhuolto
- Kouluterveydenhoito
- Opiskeluterveydenhuolto
- Työterveyshuolto
- Työttömien terveyspalvelut
- Mielenterveyspalvelut
- Päivystys
- Ensihoito
- Sairaalat ja erikoissairaanhoito
- Kotisairaanhoito ja kotisairaalahoito
- Saattohoito
- Elinsiirrot ja kudossiirrot
- Asiakas- ja potilasturvallisuus
- Potilasdirektiivi (Rajat ylittävä terveydenhuolto)
- Paperittomien terveydenhuolto
- Suosituksia ja ohjeita
- Kuntoutus
- Lääkehoito
- Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut
- Asiakkaan ja potilaan oikeudet
- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
- Iäkkäiden palvelut
- Turvapaikanhakijoiden palvelut
- Sote-tiedonhallinta
- Toimeentulo
- Lainsäädäntö
- Lapsiperheiden tuet
- Sotilasavustus ja muut palvelusetuudet
- Asumistuet
- Työttömyysturva
- Sairausajan toimeentulo ja korvaukset
- Kuntoutusajan toimeentulo
- Vammaisetuudet
- Työtapaturmat ja ammattitaudit
- Eläketurva
- Veteraanietuudet
- Urheilijoiden, apurahansaajien ja opiskelijoiden sosiaaliturva
- Toimeentulotuki
- Sosiaalinen luototus
- Kansainvälinen sosiaaliturva
- Valitusviranomaiset toimeentuloturvan päätöksissä
- Korona, yksilön ja perheen toimeentulo
- Vuorotteluvapaa ja vuorottelukorvaus
- Vakuutusasiat
- Työelämä
- Tasa-arvo
- EU ja kansainväliset asiat
- Rahoitus ja avustukset
- Hyvinvoinnin edistäminen
- Ajankohtaista
- Hankkeet ja säädösvalmistelu
- Kaikki hankkeet
- Sote-uudistus
- Sosiaaliturvauudistus
- Työelämäohjelmat
- Perhevapaauudistus
- Mielenterveysstrategia
- Kuntoutuksen uudistus
- Lapsistrategia
- Yksilöllistetty lääketiede
- Lääkeasioiden uudistus
- Hyteairo
- Asunnottomuutta vähentävien sote-palvelujen kehittäminen
- Kansallinen ikäohjelma
- Esteettömyysdirektiivi
- Julkaisut
- Ministeriö
- Tehtävät ja tavoitteet
- Johto ja organisaatio
- Ministerit
- Virkamiesjohto
- Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto (OHO)
- Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto (SVO)
- Turvallisuus ja terveys -osasto (TUTO)
- Yhteisöt ja toimintakyky -osasto (YTO)
- Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto (APO)
- Työ- ja tasa-arvo-osasto (TTO)
- Johdon tuki -yksikkö (JOT)
- Hallintoyksikkö (HAL)
- Kansainvälisten asioiden yksikkö (KVY)
- Viestintäyksikkö (VIE)
- Strategia
- Hallinnonala
- Valmiusasiat
- Kansainväliset asiat
- STM:n lomakkeita ja ohjeita
- Talous ja toiminta
- Rahoitus ja avustukset
- Neuvottelu- ja lautakunnat
- Ministeriö työpaikkana
- Palvelussuhde STM:ssä
- STM:n henkilöstö tilastoin
- Tutustu ministeriöläisiin
- Henkilöt STM:n hankkeiden takana: Juhana Valo – Toivo-ohjelma
- Henkilöt hankkeiden takana: Antti Kuopila – sote-uudistuksen toimeenpano
- Henkilöt hankkeiden takana: Heli Backman – Sosiaaliturvauudistus
- Henkilöt hankkeiden takana: Kirsi Paasovaara –Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma
- Henkilöt hankkeiden takana: Emilia Sormunen – esteettömyysdirektiivin toimeenpano
- Henkilöt hankkeiden takana: Auli Valli-Lintu – sote-uudistuksen lainvalmistelu
- Henkilöt hankkeiden takana: Jaana Vastamäki – Työelämän mielenterveysohjelma
- Kunniamerkit
- Asiointi
- Historiaa
- Yhteystiedot
- sv
- Framsida
- Ansvarsomraden
- Främjande av välfärd
- Lagstiftning
- Hälsofrämjande
- Kost
- Motion
- Främjande av sexuell hälsa
- Olycksfall
- Bekämpning av smittsamma sjukdomar
- Myndigheternas ansvar
- Coronaviruset i Finland
- Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelanden om coronaviruset
- Social- och hälsovårdsministeriets offentliga delgivningar
- Social- och hälsovårdsministeriets anvisningar med anledning av coronavirusläget
- Testningsstrategi för covid-19
- Vaccin mot coronaviruset
- Vaccinationsintyget
- Kostnadsersättningar under coronaepidemin
- Tillgänglig och flerspråkig information om coronaviruset
- Främjande av hälsa i kommunerna
- Främjande av delaktighet
- Förebyggande av missbruk
- Förebyggande av våld och brott
- Miljöhälsa
- Folkhälsodelegationen
- Sektionen för utvärdering och uppföljning av välfärds- och hälsopolitiken
- Sektionen för strukturer och metoder
- Sektionen för reformen av det förvaltningsövergripande samarbetet på nationell nivå (statsförvaltningen)
- Sektionen för välfärdsekonomi
- Sektionen för ärenden gällande psykisk hälsa, rusmedel och beroende
- Handlingsplanen - Välfärd för alla 2030
- Social- och hälsotjänster
- Lagstiftning
- Organisation och ansvar inom social- och hälsovårdssystemet
- Socialtjänster
- Socialarbete
- Socialjouren
- Hemvård och hemservice
- Institutionsvård
- Boendeservice och ombyggnad av bostäder
- Familjevård
- Närståendevård
- Barnskötsel
- Barnskydd
- Adoption
- Rådgivning i uppfostrings- och familjefrågor samt medling
- Vårdnad, underhåll, erkännande av faderskap
- Service för missbrukare
- Handikapptjänster och stödformer
- Hälsotjänster
- Hälsovårdscentraler
- Hälsorådgivning och hälsoundersökningar
- Rådgivningsbyråer
- Screeningar
- Vaccinationer
- Mun- och tandhälsa
- Skolhälsovården
- Studerandehälsovården
- Företagshälsovården
- Hälsotjänster för arbetslösa
- Mentalvårdstjänster
- Jour
- Prehospital akutsjukvård
- Sjukhus och specialsjukvård
- Hemsjukvård och hemsjukhusvård
- Organ- och vävnadstransplantationer
- Klient- och patientsäkerhet
- Patientsäkerhet
- Patientdirektiv (gränsöverskridande hälso- och sjukvård)
- Hälsovård för papperslösa
- Rekommendationer och anvisningar
- Terminalvård
- Rehabilitering
- Läkemedelsbehandling och läkemedelsdistribution
- Klientavgifter
- Klientens och patientens rättigheter
- Patientens rättigheter
- Klientens rättigheter inom socialvården
- Tillgång till vård (vårdgaranti)
- Tillgång till socialtjänster
- Klient- och patientuppgifter samt sekretess
- Anmärkning, klagomål och ändringssökande
- Patientombudsmannen och socialombudsmannen
- Frågor och svar om lagutkastet om fastställande av könstillhörighet
- Personal inom social- och hälsovården
- Barn, unga och familjer
- Äldre
- Social trygghet och tjänster för asylsökande i Finland
- Informationshantering
- Utkomstskyddet
- Lagstiftning
- Understöd för barnfamiljer
- Militärunderstöd och andra förmåner
- Bostadsbidrag
- Arbetslöshetsskydd
- Utkomst under sjukdomstid
- Utkomst under rehabilitering
- Handikappförmåner
- Arbetsolyckor och yrkessjukdomar
- Pensionsskydd
- Veteranförmåner
- Socialskydd för idrottare, stipendiater och studerande
- Utkomststöd
- Social kreditgivning
- Internationellt socialskydd
- Besvärsinstanser för beslut om utkomstskydd
- Individens och familjens utkomst i coronavirusläget
- Alterneringsledighet och alterneringsersättning
- Försäkringsverksamhet
- Lagstiftning
- Försäkringsanstalter
- Övervakning av försäkringsverksamhet
- Placering av försäkringsavgifterna
- Socialförsäkring
- Lagstadgade skadeförsäkringar
- Frivilliga försäkringar
- Socialförsäkringsavgifter
- Indexjusteringar i sociala förmåner och levnadskoefficient
- Ändringssökande i försäkringsärenden
- Försäkringsläkare
- Arbetslivet
- Jämställdhet
- EU och internationella ärenden
- Finansiering och understöd
- Främjande av välfärd
- Aktuellt
- Projekt och lagberedning
- Vårdreformen
- Reform av den sociala tryggheten
- Arbetslivsprogrammen
- Reform av familjeledigheterna
- Strategi för psykisk hälsa
- Barnstrategi
- Reformen av rehabiliteringssystemet
- Hyteairo Programmet för artificiell intelligens och robotik i välfärden
- Reform av läkemedelsärenden
- Individualiserad medicin
- Utveckling av social- och hälsovårdstjänster med syftet att minska bostadslösheten
- Det nationella åldersprogrammet
- Tillgänglighetsdirektivet
- Publikationer
- Ministeriet
- Uppdrag och målsättningar
- Ledningen och organisationen
- Ministrar
- Tjänstemannaledningen
- Avdelningen för styrning av social- och hälsovården (OHO)
- Avdelningen för social trygghet och försäkringar (SVO)
- Avdelningen för säkerhet och hälsa (TUTO)
- Avdelningen för gemenskaper, organisationer och funktionsförmåga (YTO)
- Avdelningen för klienter och tjänster inom social- och hälsovården (APO)
- Avdelningen för arbete och jämställdhet (TTO)
- Enheten för stöd för ledningen (JOT)
- Förvaltningsenheten (HAL)
- Enheten för internationella ärenden (KVY)
- Kommunikationsenheten vid social- och hälsovårdsministeriet (VIE)
- Strategi
- Förvaltningsområdet
- Beredskapsärenden
- Internationellt samarbete
- Ekonomi och verksamhet
- Blanketter och anvisningar
- Finansiering och understöd
- Nämnder och delegationer
- Ministeriet som arbetsplats
- Ärendehantering
- Historia
- Kontaktinformation
- en
- Frontpage
- Areas of expertise
- Promotion of welfare
- Social and health services
- Legislation
- Responsible agencies
- Social services
- Health services
- Rehabilitation
- Pharmacotherapy
- Client and patient rights
- Client fees
- Social and health care personnel
- Children, youth and families
- Older people services
- Social security and services of asylum seekers in Finland
- Information management
- Income security
- Legislation
- Financial assistance for families with children
- Conscripts allowance
- Housing allowance
- Unemployment
- Sickness and rehabilitation
- Pensions
- Front veterans
- Social security for athletes, grant recipients and students
- Social assistance
- Social lending
- Support and benefits
- International social security
- Appealing income security decisions
- Individuals' and families' benefits and allowances during the corona virus situation
- Occupational accidents and illnesses
- Insurance
- Working life
- Gender equality
- EU and international cooperation
- Preparedness
- Current issues
- Columns
- Projects and legislation
- Social security reform
- Working life programmes
- Mental health policy strategy
- Child Strategy
- The Well-being and Health Sector’s Artificial Intelligence and Robotics Programme (Hyteairo)
- Family Leave Reform
- Reducing homelessness with better-targeted health and social services
- The European Accessibility Act
- Mental Health at Work Programme
- Reform of pharmaceutical matters
- Personalized medicine
- Publications
- Ministry
- Task and objectives
- Management and organisation
- Ministers
- Senior Civil Servants
- Department for Steering of Healthcare and Social Welfare (OHO)
- Department for Insurance and Social Security (SVO)
- Department for Safety, Security and Health (TUTO)
- Department for Communities and Functional Capacity (YTO)
- Department for Clients and Services in Healthcare and Social Welfare (APO)
- Department for Work and Gender Equality (TTO)
- Management Support Unit (JOT)
- Administration Unit (HAL)
- International Affairs Unit (KVY)
- Communications Unit (VIE)
- Strategy
- Administrative branch
- Preparedness
- International cooperation
- Economy and activities
- Forms
- STEA grants
- Expenditure
- Advisory boards and commitees
- The Ministry as a workplace
- Services
- History
- Contact
- ru
- Первая страница
- Сферы ответственности
- Способствование благосостоянию
- Услуги в сфере социального обеспечения и здравоохранения
- Материальная обеспеченность
- Вопросы страхования
- Трудовая деятельность
- Равенство
- Актуально
- Проекты и законотворчество
- Публикации
- Министерство
- Forms
- Esteettömyysdirektiivi
- Esteettömyysdirektiivi