Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Velvoitevarastointilakiin lisätään uusia lääkeaineita

Social- och hälsovårdsministeriet
19.4.2012 10.42
Tiedote -

Lääkkeiden velvoitevarastoinnin tarkoituksena on turvata lääkkeiden saatavuus kaikissa tilanteissa. Lääkkeiden saatavuus Suomeen saattaa estyä tai vaikeutua esimerkiksi toimituskatkosten tai vakavan kriisin takia. Nykyisessä laissa oleva luettelo varastoitavista lääkeryhmistä ei ole laajuudeltaan vastannut vuonna 2009 voimaantulleen lain tarkoitusta. Tämän vuoksi velvoitevarastointilakiin ehdotetaan täsmennyksiä.

Velvoitevarastointilakiin oltaisiin lisäämässä hepatiitti A:n ja B:n, vesikauhun sekä jäykkäkouristuksen hoitoon ja ehkäisyyn käytettävät immunoseerumit ja rokotteet. Mukaan otettaisiin myös ihmisen normaali immunoglobuuni ja immunoseerumeista keskeiset myrkytysten hoidossa käytettävät lääkkeet. Lisäksi ruuansulatussairauksien lääkkeistä maha- ja pohjukaissuolihaavan hoidossa käytettävät lääkkeet sekä silmään annosteltavat mikrobilääkkeet mainittaisiin jatkossa velvoitevarastointilaissa.

Lakiin tulisivat myös eräät syöpälääkkeiden haittavaikutusten hoitoon tarkoitetut lääkkeet, minkä lisäksi tromboosilääkkeet korvattaisiin käsitteellä antitromboottiset lääkeaineet. Hallitus antoi eduskunnalle asiaa koskevan esityksen torstaina 19. huhtikuuta. Velvoitteen piiriin kuuluvat lääkkeet ja lääkevalmisteet määritellään jatkossakin valtioneuvoston asetuksella.

Tärkeitä lääkkeitä pelkästään ulkomailta

Suomella on käytössään kattavat velvoitevarastot lääkkeitä. Varastointivelvollisia ovat lääketehtaat, lääkevalmisteiden maahantuojat ja terveydenhuollon toimintayksiköt. Kotimainen lääketeollisuus on luopunut tärkeiden lääkkeiden tuotannosta, minkä vuoksi velvoitevarastointi on Suomessa välttämätöntä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. heinäkuuta 2012. Lääkkeiden varastointivelvollisilla on vuoden loppuun saakka aikaa saada varastonsa velvoitteen mukaiseksi. Velvoitevaraston arvo on Suomessa noin 120 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Hallitussihteeri Kirsi Ruuhonen p. 09 160 74131Tillbaka till toppen