Hoppa till innehåll
Media

Ministeri Risikko: Terveydenhuoltolaki ei yksin riitä

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 28.4.2010 6.00
Tiedote -

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on vielä kesken. Valmisteilla oleva terveydenhuoltolaki on yksi askel siinä polussa, jota pitää kulkea suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä ja turvaamisessa myös tulevaisuudessa.

"Nyt valmisteilla oleva terveydenhuoltolaki linjaa terveydenhuollon sisällöt. Tämän lisäksi meidän on vielä tarkasteltava sekä sosiaali- että terveydenhuollon rakenteita ja rahoitusta. Muutos on näissäkin välttämätön", kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko 28. huhtikuuta kunta- ja palvelurakenneuudistusta käsittelevässä seminaarissa Finlandia-talolla.

Ministeri Risikko kertoi, että terveydenhuoltolaki annetaan eduskunnalle vielä tänä keväänä. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä ja rakenteita koskevaa lainsäädäntöä valmistellaan. Hallitusohjelman mukaisesti myös monikanavarahoitusta arvioidaan ja siitä raportoidaan syksyllä.

"Julkisuudessa on moitittu sitä, että uusi terveydenhuoltolaki olisi keskeneräinen. Sitä se ei ole, vaan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuuden uudistaminen on kesken. Täten myöskään Paras-prosessi ei ole päätöksessä."

Ministeri Risikko varoittaa, että muutoksen tarpeen ohella muutoksen teon vaikeuskerroin kasvaa koko ajan.

"Sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvu, väestön ikääntyminen ja muuttoliike ovat haasteita, joita kohtaamme. Lisäksi taantuma näkyy kuntien tuloissa ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksessa vielä pitkään."

Ministeri Risikon mukaan keskustelussa ja tehtävissä toimenpiteissä on pidettävä mielessä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen alkuperäiset tavoitteet. Viimeaikaisessa keskustelussa Risikon mielestä on unohtunut se, mitä Paras-uudistuksella erityisesti tavoiteltiin eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaamista koko maassa.

"Palvelujen turvaaminen onnistuu vain tarpeeksi vahvoilla hartioilla eli riittävillä väestöpohjilla ja selkeillä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisillä palvelurakenteilla, joissa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito toimivat yhteen nykyistä saumattomammin. Vain näin  pystytään kerryttämään riittävät voimavarat, henkilöstö ja osaaminen."

Keskustelun viriämiseen ministeri Risikko on tyytyväinen.

"Keskustelu osoittaa sen, miten tärkeässä asemassa sosiaali- ja terveydenhuolto on suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, ja että nyt on viimein herätty sektorin tärkeyteen. Oleellista on pitää asetettu tavoite kirkkaana mielessä ja muutosprosessi käynnissä. Periksi ei pidä antaa."

Kuntia ministeri Risikko rohkaisee uudistamaan sosiaali- ja terveydenhuollon sisältöjä rohkeasti ja määrätietoisesti.

"Kunnissa tehdään paikalliset ratkaisut. Ne lopulta määrittävät, missä palvelut ovat saatavilla, miten kustannustehokkaasti palvelut on järjestetty ja miten vaikuttavia palvelut ovat."

Lisätietojahallitusneuvos Päivi Salo, p. (09) 160 74130, 050 364 7597
erityisavustaja Anna Manner-Raappana, p. (09) 160 74157, 040 575 6618

Paula Risikko
Tillbaka till toppen