Effektivare tillsyn över arbetarskyddet föreslås
Regeringen föreslår att det stiftas en lag om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatserna. Syftet med lagförslaget är att effektivera myndigheternas tillsyn över arbetarskyddet och att befästa arbetstagarnas deltagande i behandlingen av arbetarskyddsärenden. Även arbetarskyddsmyndigheternas och inspektörernas befogenheter preciseras. Till sitt allmänna innehåll motsvarar förslaget gällande lag.
Propositionen innehåller också förslag till ändringar i 12 andra lagar. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringen fattade beslut om innehållet i propositionen torsdagen den 16 juni. Avsikten är att republikens president avlåter propositionen till riksdagen torsdagen den 23 juni.
Bättre arbetarskydd genom samarbete
I den föreslagna lagen ingår bestämmelser om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen, men arbetsgivaren och arbetstagarna kan också komma överens om att ordna samarbetet på något annat sätt. De ärenden som omfattas av samarbetet skall behandlas i tillräckligt god tid med tanke på tidtabellen för beredningen och genomförandet av dem.
För representativt arbetarskyddssamarbete och för kontakterna till arbetarskyddsmyndigheterna kan arbetstagarna bland sig utse en arbetarskyddsfullmäktig. Ett representativt arbetarskyddssamarbete behövs inte när saken kan skötas bättre direkt mellan arbetstagare och förman. I sådana fall har den arbetarskyddsfullmäktige rätt att delta i behandlingen. Arbetarskyddschefen är arbetsgivarens representant i arbetarskyddssamarbetet.
På en arbetsplats där minst 20 arbetstagare regelbundet arbetar skall inrättas en arbetarskyddskommission, men också mindre arbetsplatser kan tillsätta en arbetarskyddskommission. Genom avtal är det möjligt att komma överens om också annat samarbetsförfarande.
Tvångsåtgärder vid väsentliga missförhållanden
I bestämmelserna om tillsynen över arbetarskyddet har man beaktat förändringarna inom tillsynsområdet. I den föreslagna lagen ingår bestämmelser om arbetarskyddsmyndighetens och inspektörernas rätt att få upplysningar, förrättande av arbetarskyddsinspektion och skriftlig inspektionsberättelse.
Om arbetsgivaren inte iakttar de skyligheter som omfattas av arbetarskyddsmyndighetens tillsyn kan arbetarskyddsinspektören ge arbetsgivaren en skriftlig anvisning om att undanröja eller rätta till de förhållanden som strider mot bestämmelserna. Om de risker eller olägenheter som följer av förhållanden som strider mot bestämmelserna är större än obetydliga kan inspektören i stället för en anvisning ge en skriftlig uppmaning.
Om en brist eller ett missförhållande på arbetsplatsen medför fara för arbetstagarnas liv eller hälsa, kan arbetarskyddsmyndigheten förbjuda att sådant arbete fortgår tills de lagstridiga förhållandena har rättats till eller undanröjts. Om det finns en omedelbar risk för liv eller hälsa kan en arbetarskyddsinspektör genast meddela ett temporärt användningsförbud.
Ytterligare information:
direktör Leo Suomaa, tfn 09-160 731 02
regeringssekreterare Antti Posio, tfn 09-160 724 20