WHO:n pandemiasopimus ja kansainvälinen terveyssäännöstö
Maailman terveysjärjestö WHO:n jäsenmaat ovat arvioineet, että kansainvälistä varautumista pandemioihin ja muihin terveysuhkiin tulee vahvistaa. WHO:n yleiskokouksen erityisistunto päätti joulukuussa 2021 perustaa hallitustenvälisen neuvotteluelimen valmistelemaan pandemiavarautumista ja –vastetta koskevaa sopimusta. Hallitustenväliset sopimusneuvottelut käynnistyivät helmikuussa 2022 ja sopimuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 toukokuuhun mennessä.
Tavoitteena vahvistaa varautumista pandeemisiin uhkiin
WHO:n kansainvälinen terveyssäännöstö (IHR) on keskeinen kansainvälinen sopimus ja yhteistyön perusta, joka kattaa toimia rajat ylittäviin terveysuhkiin varautumiseksi ja vastaamiseksi. Tulevalla pandemiasopimuksella pyritään entisestään vahvistamaan pandeemisten uhkien ennaltaehkäisyä sekä niihin varautumista ja vastaamista kansainvälisesti. Sopimuksen hyväksymiseen vaadittaneen 2/3 WHO:n jäsenmaiden enemmistö ja sopimus tulee voimaan kunkin jäsenvaltion osalta, kun se on sitoutunut siihen valtiosääntönsä mukaisesti.
Pandemiasopimuksen neuvotteluita käydään hallitustenvälisessä neuvotteluelimessä, joka koostuu WHO:n jäsenvaltioista eli myös Suomi on mukana. Suomen neuvotteluvaltuuskunnassa ovat mukana sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi valtioneuvoston kanslia, ulkoministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lisäksi neuvotteluvaltuuskunta konsultoi muita hallinnonaloja ja sidosryhmiä. Suomi osallistuu neuvotteluihin osana Euroopan Unionia, joka muodostaa yhteiset kannat neuvotteluihin.
Tavoiteaikatauluna toukokuu 2024
WHO:n jäsenvaltiot neuvottelevat myös IHR:n muutoksista. Kyseessä on pandemiasopimuksesta erillinen prosessi, jonka tavoitteena on vahvistaa nykyistä sopimusta tarvittavilta osin. Jäsenvaltiot ovat tehneet muutosehdotuksia nykyisen sopimuksen artikloihin. Muutosehdotukset koskevat noin puolta IHR:n 66 artiklasta. Tavoiteaikataulu on sama kuin pandemiasopimuksen hyväksymiselle eli toukokuun 2024. Muutosehdotusten hyväksyminen edellyttää WHO:n jäsenvaltioiden yksimielisyyttä. Muutokset tullaan hyväksymään Suomessa kansallisten menettelyiden mukaisesti.
Eduskuntaa informoidaan molempien sopimusten neuvotteluiden etenemisestä ja Suomen kannoista. Lisäksi sidosryhmille järjestetään keskustelutilaisuuksia aiheesta. Tilaisuuksiin ovat osallistuneet mm. Amnesty International, Suomen punainen risti sekä Lääkärit ilman rajoja. Neuvottelujen etenemistä voi seurata myös WHO:n sivuilla.
Lisätietoa
- Pandemiavalmiutta ja –vastetta koskeva sopimus WHO:n sivuilla
- Kansainvälinen terveyssäännöstö WHO:n sivuilla
- Eduskunnalle lähetetyt E-kirjeet
- Eduskunnalle lähetetyt U-kirjeet
- Selvitys pandemiasopimuksesta 2023 hallitusneuvotteluita varten
STM:n uutisia aiheesta
- STM:n uutinen 26.4.2023: Sidosryhmiä kuultiin WHO:n pandemiasopimuksen neuvotteluista
- STM:n uutinen 5.12.2022: Genevessä neuvotellaan tällä viikolla WHO:n tulevasta pandemiasopimuksesta
- STM:n uutinen 30.9.2022: Säätytalolla keskusteltiin WHO:n tulevasta pandemiasopimuksesta
Lisätietoja
Jenna Uusitalo, lakimies
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö / KVY Puhelin:0295163152 [email protected]