- Tehtävät ja tavoitteet
- Johto ja organisaatio
- Strategia 2030
- Hallinnonala
- Valmiusasiat
- Kansainväliset asiat
- STM:n lomakkeita ja ohjeita
- Talous ja toiminta
- Rahoitus ja avustukset
- Neuvottelu- ja lautakunnat
- Ministeriö työpaikkana
- Kunniamerkit
- Asiointi
- Historiaa
EU-asioiden valmistelu
Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiainneuvosto
TSTK-neuvostossa päätetään EU:n yhteistyöstä työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioissa. Suomea ministerineuvostossa edustavat työministeri, sosiaali- ja terveysministeri ja perhe- ja peruspalveluministeri.
Ministerit kokoontuvat keskimäärin kymmenen kertaa vuodessa. Näistä kokouksista kuusi on epävirallisia kokouksia ja loput 3-4 virallisia kokouksia. Virallisesti ministerit kokoontuvat joko Brysselissä tai Luxemburgissa. Epäviralliset kokoukset pidetään vuorossa olevassa EU-puheenjohtajamaassa.
EU-asioiden komitean valmistelujaostot
EU-asioiden komitea on asettanut yhteensä 35 sektorikohtaista valmistelujaostoa. STM:n vetovastuulla on kuusi jaostoa:
- EU16 vakuutuspalvelut
- EU25 sosiaaliasiat
- EU26 työsuojelu
- EU27 henkilöiden liikkuvuuteen liittyvät sosiaaliturvakysymykset
- EU33 terveys
- EU39 huumausaineet.
Kansallinen valmistelu
Valtioneuvoston kanslia vastaa Suomen EU-politiikan yleisistä linjauksista ja yhteensovittaa EU-asioiden valmistelua ja käsittelyä valtioneuvostossa. Suomen EU-poliittisista linjauksista päätetään pääministerin johdolla hallituksen EU-ministerivaliokunnassa. Virkamiestasolla EU-asioiden yhteensovittaminen tapahtuu EU-asioiden komiteassa ja sen alaisissa sektorikohtaisissa valmistelujaostoissa.
Eduskunta osallistuu EU:n sisäasioiden valmisteluun aktiivisesti. Merkittävimmistä EU:n komission antamista aloitteista kerrotaan eduskunnalle valtioneuvoston kirjeellä. Ennen ministerineuvoston tapaamisia ministerit käyvät esittelemässä kokouksen asialistan eduskunnan suurelle valiokunnalle.