Liisa: Hallitussihteeri sosiaali- ja terveyspalveluosastolla

Liisa Holopainen.Liisa Holopainen valmistelee perhe-etuuksiin liittyviä lakeja. Työllä on läheinen tarttumapinta hänen elämäänsä, sillä hän on osittaisella hoitovapaalla. Holopainen on neljä päivää viikossa töissä ja yhden päivän hoitovapaalla.

Mitä työsi käytännössä tarkoittaa?

- Lainvalmistelu on päätehtäväni. Olen valmistellut esimerkiksi hallituksen esityksen joustavasta hoitorahasta ja vuoden 2014 alusta siitä tuli voimaan laki. Työskentelen lähinnäperhe-etuuksiin liittyvien asioiden parissa. Olen myös mukana perhehoitolainsäädännön valmistelussa. Lainvalmistelun lisäksi tehtäviini kuuluu muun muassa lausuntojen valmistelua sekä toimimista asiantuntijana eri työryhmissä ja lautakunnissa. Vastaan myös kansalaisten yhteydenottoihin.

Miten työsi vaikuttaa suomalaisten arkeen?

- Työni lainvalmistelussa voi liittyä hyvinkin konkreettisesti ihmisten arkeen. Esimerkiksi joustavalla hoitorahalla pyritään siihen, että ihmiset voisivat joustavammin yhdistää työn ja perhe-elämän. Työ perhe-etuuksien parissa tuntuu muutenkin konkreettiselta, kun minulla on itselläni kaksi pientä lasta. Työasioilla on siis hyvin läheinen tarttumapinta omaan elämään.

Miksi halusit STM:ään töihin?

- Olin tätä ennen töissä liikenne- ja viestintäministeriössä ja sain siellä hyvän kuvan ministeriössä tehtävästä työstä. Minua kiinnosti kuitenkin lapsiin ja perheisiin liittyvät asiat ja sosiaali- ja terveysministeriössä voin olla mukana näitä asioita edistämässä. Koen muutenkin STM:n kiinnostavana ja vauhdikkaana paikkana.

Millainen työpaikka STM on?

- Täällä on todella hyviä asiantuntijoita, joiden kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. Ylipäätään ihmisiä on helppoa lähestyä. Täällä puhalletaan yhteen hiileen, vaikka joskus ihmisillä voikin olla kiireitä.

Miten STM huomioi työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen?

- Todella hyvin. Olen itse osittaisella hoitovapaalla ja teen lyhyempää työviikkoa. Minulla on siis viikossa yksi päivä vapaana, jonka voin viettää lasten kanssa. Ylipäätään oman elämän langat ovat paremmin käsissä, kun on mahdollisuus olla yksi päivähoitovapaalla.

Millaisia taitoja ja persoonallisia ominaisuuksia työssäsi tarvitaan?

- Pitää pystyä puhumaan kaikkien kanssa ja asioimaan median kanssa. Asiantuntijana pitää tietenkin olla varma asioista ja siitä mitä voi sanoa valmisteilla olevista asioista. Pitää myös olla ajan hermoilla ja tietää oman alan tapahtumat, sillä toisinaan on taustoitettava tai valmisteltava asioita nopeallakin aikataululla.Taito kirjoittaa selkeästi on tärkeä ja kielitaidosta on myös etua.

Mikä työssäsi on parasta?

- Se, että oma työ näkyy ihmisten arjessa ja että sillä on oikeasti merkitystä. Työt ovat myös vaihtelevia, eli aina ei voi sanoa etukäteen, mitä projekteja on tulossa. Pidänkin pienestä hektisyydestä sekä tekemisen meiningistä. Ja tietenkin työkaverit ovat mahtavia.

Tiedot

Nimi: Liisa Holopainen
Työtehtävä: Hallitussihteeri (sosiaali- ja terveyspalveluosasto)
Koulutus: Oikeustieteen maisteri
Virkasuhteen kesto STM:ssä: ministeriössä 27.8.2012 alkaen
Aikaisempi työkokemus: liikenne- ja viestintäministeriö, 19.3.-24.8.2012. Opiskelun ohella: Asianajotoimisto Heini Kotamäki, 2009-2010; Kajaanin käräjäoikeus, 2008; Nordea Pankki, 2007; Asianajotoimisto Marjo Kiukkonen Ky, 2006.