Jenni: Sosiaali- ja terveysministerin osastosihteeri

Jenni Lahtinen.Jenni Lahtinen pääsi tehtäväkierron kautta sosiaali- ja terveysministerin osastosihteeriksi. Lahtinen on ollut sosiaali- ja terveysministeriössä vasta runsaat kaksi vuotta, mutta ollut useissa eri tehtävissä ja työskennellyt muun muassa sote-uudistuksen parissa.

Mitä työsi käytännössä tarkoittaa?

- Avustan ministeriä kansalaiskirjeiden käsittelyssä ja niihin vastaamisessa. Huolehdin myös laskujen laittamisesta maksatukseen. Lisäksi avustan ja sijaistan ministerin sihteeriä, teen kokousjärjestelyitä ja sijaistan myös valtiosihteerin ja erityisavustajan sihteereitä.

Miten työsi vaikuttaa suomalaisten arkeen?

- Yksi konkreettinen asia on kansalaiskirjeiden käsittely ja niihin vastaaminen. Siksi on tärkeää, että kirjeen vastaus on selkeä ja että se antaa toivoa. Ylipäätään on hienoa, että ministeri itse lukee kirjeet.

Miksi halusit STM:ään töihin?

- Äitini on ollut aina valtiolla töissä ja sihteerinä. Lukion jälkeen itsekin aloin miettiä, että tämä voisi olla kiinnostava ammatti, kun tässä pääsee tekemään erilaisia tehtäviä. Onnekseni pääsin Haaga-Helian ammattikorkeakouluun johdon assistentin linjalle. Opiskelujen aikana olin noin kolme kuukautta valtioneuvoston kanslian viestintäyksikössä harjoittelussa. Siellä sitten kiinnostuin valtionhallinnosta, koska valtion toimet vaikuttavat ihmisten arkeen.

Millainen työpaikka STM on?

-Täällä on mielenkiintoisia työtehtäviä. Olen ollut täällä vasta kaksi vuotta, mutta koko ajan tulee uusia haasteita. Olen saanut opetella lisää asioita ja nähnyt taloa monesta kulmasta. Olen esimerkiksi työskennellyt sote-uudistuksen parissa teknisenä sihteerinä ja sen jälkeen pääsin määräaikaiseksi ministeripäätyyn.

Miten STM huomioi työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen?

- Hyvin. Liukuva työaika on hyvä, koska ei välttämättä tarvitse tulla kahdeksaksi töihin. Vastaavasti voi olla myöhempäänkin töissä. Lomien sopiminen on myös sujuvaa.

Millaisia taitoja ja persoonallisia ominaisuuksia työssäsi tarvitaan?

- Tarvitsee ehdottomasti taitoa tulla toimeen toisten ihmisten kanssa. Pitää myös olla ikään kuin valmiutta tarttua tehtäviin. Jos joku soittaa tänne ja kysyy neuvoa, niin on oltava valmis selvittämään asiaa, vaikka sen verran, että osaa ohjata ihmiselle, joka tietäisi aiheesta enemmän.

Mikä on työssäsi parasta?

- Se, että on päässyt näkemään niin paljon erilaisia asioita. Ylipäätään ministeriössä työskentely on eräänlainen näköalapaikka. Täällä on myös mahdollista päästä verkostoitumaan todella monien asiantuntijoiden ja alan ihmisten kanssa. Lisäksi työhuoneisiin tulevat sähköpöydät on mainittava. Uuden pöydän ansiosta tulee varmasti seistyä enemmän ja istuttua vähemmän. Ministeriön sijainti Kruununhaassa on myös erinomainen. Tänne on ihanaa kävellä joka aamu, kun ympärillä on vanhoja tunnelmallisia taloja.

Huom: Haastattelu on tehty vuonna 2014. Kun tehtäväkierto päättyi, Jenni palasi osastosihteeriksi suunnittelu- ja kehittämisryhmään.

Tiedot

Nimi: Jenni Lahtinen
Työtehtävä: Sosiaali- ja terveysministerin osastosihteeri
Koulutus: Tradenomi HSO, liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto: johdon assistenttityö ja kielten koulutusohjelma
Virkasuhteen kesto STM:ssä: Aloittanut 7.11.2011
Aikaisempi työkokemus: Helsingin seurakuntayhtymä, valtioneuvoston kanslian viestintäyksikkö (AMK työharjoittelujakso) sekä lisäksi kesätyöpaikkoja muun muassa Malmin hautausmaan toimisto ja Citymarket

Muualla palvelussa