LAPE-akatemia 

LAPE-akatemia -logoLAPE-akatemia on vuoden 2019 kestävä oppimis- ja valmennusprosessi, joka tukee lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin johtamista.

Mitä hyötyä?

Akatemian käyneet osaavat johtaa tulevaisuutta sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen yhteisessä toimintaympäristössä.

LAPE-akatemia antaa eväitä 

  • vaikuttavampaan toimintaan
  • kokonaisuuksien ymmärtämiseen 
  • verkostojen johtamiseen.

Kenelle?

LAPE-akatemia on tarkoitettu kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistystoimen johtaville virkamiehille ja päättäjille, maakuntavalmistelijoille sekä järjestöjen ja seurakuntien johdolle.

Miten?

LAPE-akatemia starttasi yhteisellä valtakunnallisella tilaisuudella keskiviikkona 20.3.2019. Mukana oli julkisen johtamisen huippunimiä sekä kiinnostavia esimerkkejä eri puolilta maata.

Valmennus jatkuu maakuntien alueilla. Jokaisella alueella järjestetään vuoden mittaan kolme valmennuspäivää välitehtävineen.

Kuka järjestää?

LAPE-akatemiaa johdetaan kansallisesti ja taustavoimina ovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallituksen tuella. Suunnittelussa on mukana myös Kuntaliitto.

Oppimisprosessi on kansallisesti  johdettu ja tuettu, mutta alueellisiin tarpeisiin räätälöity. LAPE-akatemian järjestelyistä vastaavat omilla alueillaan LAPE-muutosagentit ja kunta-agentit.

Miksi?

LAPE-akatemiassa vahvistetaan verkostoja ja kokonaisuuden hallintaa muuttuvassa toimintaympäristössä. LAPE-akatemiassa vaikutetaan maakunnallisten alueiden lapsi- ja perhepalveluiden rakenteisiin ja toimintamalleihin ja luodaan samalla yhteistä tahtotilaa sivistystoimen ja sosiaali- ja terveystoimen sekä muiden toimijoiden välille.

Tavoite?

LAPE-akatemian tavoitteena on yhteisen tahtotilan vahvistaminen ja lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen. Samalla on kyse LAPE-muutosohjelman kehittämistyön jatkon ja juurtumisen varmistamisesta.

Valmennuksen päätteeksi jokaisella alueella on sovittu kuntien ja maakunnan kesken yhteisistä johtamista tukevista rakenteista, palvelukokonaisuuksista sekä toimintamalleista. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin vaikuttava johtaminen edellyttää kaikissa tulevissa tilanteissa lisääntyvää yhteistyötä ja sujuvia yhdyspintoja.

Tausta?

Ehdotus LAPE-akatemian järjestämisestä sisältyy LAPE-muutosohjelman selvityshenkilöiden Yhdyspinnat yhteiseksi mahdollisuudeksi -raporttiin, jossa selvitettiin lapsi- nuoriso- ja perhepalveluita uudessa toimintaympäristössä. Oppimisprosessi on tarpeellinen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun päättymisestä huolimatta. LAPE-akatemian arvoperustana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus.

Maakunta-ja SOTE-uudistuksen päättymisen vaikutukset

LAPE-akatemia toteutetaan siitä huolimatta, vaikka maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanon valmistelu lopetettiin 8.3.2019. Uudistuksen kariutuminen ei vähennä lapsi- ja perhelähtöisyyden edistämisen tarvetta. Toimintaympäristö on joka tapauksessa muutoksessa.

Oppimisprosessi sovitetaan tässä suhteessa kunkin alueen tarpeisiin. Keskustelu eri kuntien ratkaisuista ja toimintamalleista antaa aineksia vertaisoppimiseen. Vertailua on LAPE-akatemiassa mahdollista tehdä myös maakunnallisten ja alueellisten rajojen ylitse.

 

Lisätietoa LAPE-akatemiasta

LAPE-akatemian fasilitaattori:

Mirja Antila
Sähköposti: mirjaantila(a)outlook.com
Puhelin: 040 513 0930

Agenttien yhteystiedot