Koronavirustilanne, yksilön ja perheen toimeentulo
Tälle sivulle kootaan kaikki sosiaali- ja terveysministeriön antamat, poikkeustilanteen toimeentuloon liittyvät tiedotteet, uutiset, päätökset, viranomaisohjeet ja suositukset. Sivu päivittyy sitä mukaa, kun uutta tietoa julkaistaan.
STM:n tiedotteet ja uutiset toimeentulosta koronaepidemian aikana
Koronaan liittyviä sairausvakuutuslain mukaisia korvauksia esitetään jatkettavaksi 2022 loppuun asti
Valtioneuvosto antoi asetuksen tartuntatautipäivärahahakemuksiin liitettävistä todistuksista
Koronan leviämisriskin vuoksi pois töistä jääville oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä
Väliaikaisia muutoksia työttömyysturvan omavastuuaikaan
Hallitus esittää oikeutta tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä
Hallitus esittää väliaikaisia muutoksia työttömyysturvan omavastuuaikaan
Tutkittua tietoa korona-ajan sosiaaliturvasta uudistuksen tueksi
Osaa työttömyysturvapoikkeuksista jatketaan vuoden 2022 loppuun
Osaa työttömyysturvapoikkeuksista esitetään jatkettavaksi vuoden 2022 loppuun
Työttömyysturvapoikkeuksia jatketaan 30.11.2021 asti
Usein kysyttyä toimeentulosta koronaepidemian aikana
-
Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt henkilön olemaan pois töistä, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautipäivärahaan on oikeus myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, joka on jäänyt pois työstään lapselle määrätyn karanteenin vuoksi. Tartuntatautipäiväraha on saman suuruinen kuin menetetty palkka.
Myös Suomessa työskentelevä ulkomainen työntekijä voi olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.
Esimerkiksi Suomessa tilapäisesti (telakoilla, rakennustyömailla jne.) työskentelevät ulkomaalaiset, jotka eivät ole muuttaneet Suomeen vakinaisesti asumaan, ovat oikeutettuja tartuntatautipäivärahaan.Lisätietoja Kelan sivuilla:
• Tartuntatautipäiväraha
• Kelan tiedote Suomessa työskentelevien ulkomaisten oikeudesta tartuntatautipäivärahaanPäivitetty 26.8.2021 klo 16.08sosiaali- ja terveysministeriö
-
Omasta työttömyyskassasta tai Kelasta. Työttömyyskassat ja Kela vastaavat kaikista hakemuksiin ja niiden käsittelyyn liittyvistä asioista.
Seuraa Kelan sivua työttömyysturvasta koronatilanteessa.
Päivitetty 25.11.2020 klo 16.49sosiaali- ja terveysministeriö
-
Jos henkilö jää pois työstään välttääkseen viranomaisten suositusten mukaisesti lähikontakteja, ei hänellä ole oikeutta korvaukseen. Ensisijaisesti tulisi sopia työnantajan kanssa työjärjestelyistä tai esim. vuosilomapäivien käyttämisestä.
Päivitetty 26.8.2021 klo 15.57sosiaali- ja terveysministeriö
-
Riskiryhmään kuuluminen ei itsessään oikeuta korvauksiin. Jos henkilö jää omalla päätöksellä karanteenia vastaaviin olosuhteisiin, ei hän lähtökohtaisesti ole oikeutettu korvauksiin.
Jos riskiryhmään kuuluvat työskentelevät tehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdotonta ja altistuminen on suurta, tulee työnantajan pyrkiä siirtämään riskiryhmiin kuuluvat henkilöt vähemmän riskialttiisiin tehtäviin. Etätöitä tulee suosia kaikissa tehtävissä, joissa se on mahdollista.
sosiaali- ja terveysministeriö
-
Toimeentulotukea myönnettäessä huomioidaan lähtökohtaisesti kaikki käytettävissä olevat tulot ja omaisuus. Asiakkaan asumiskäytössä olevaa asuntoa tai tarpeellisia työvälineitä ei koskaan edellytetä realisoitavaksi. Lyhytaikaista tukea voidaan myös myöntää ilman, että kiinteää omaisuutta tarvitsee realisoida. Tämä ei kuitenkaan koske helposti realisoitavaa omaisuutta kuten osakkeita, rahasto-osuuksia tmv, joiden käyttäminen ensin oman elatuksen turvaamiseen on toimeentulotukeen nähden ensisijaista.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.07sosiaali- ja terveysministeriö
-
Kela myöntää asiakkaalle tarpeelliseksi katsottuihin lääkekuluihin maksusitoumuksen osana perustoimeentulotukea. Kotiinkuljetuksesta aiheutuvat lisäkustannukset eivät pääsääntöisesti kuulu maksusitoumuksen piiriin. Joissain erityistilanteissa asiakkaalle voi olla perusteltua myöntää myös ne, mikäli terveydenhuollon ammattilainen on katsonut ne välttämättömäksi. Ruoka sisältyy toimeentulotuen perusosaan, ja siihen liittyvät lisäkustannukset ovat täydentävän toimeentulotuen menoja, mikäli sellaisia aiheutuu. Niihin tuki haetaan Kelan perustoimeentulotuen päätöksen jälkeen kunnan sosiaalitoimesta. Kunnilla on myös muita, paikallisia järjestelyjä ruokaostosten järjestämiseksi. Niistä kannattaa kysyä suoraan asuinkunnasta.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.04sosiaali- ja terveysministeriö
-
Perustoimeentulotuessa huomioidaan asumismenot todellisen suuruisina, ellei niitä voida pitää kohtuuttoman suurina. Mikäli asumismenot ylittävät kunnan kohtuullisena pidetyt asumismenot, ohjaa Kela asiakasta hakemaan edullisempaa asuntoa. Kela ei koskaan voi pakottaa asiakasta muuttamaan, mutta jossain tilanteissa asiakkaan asumismenot voidaan huomioida vain kohtuullisilta osin menona.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.02sosiaali- ja terveysministeriö
-
Päätös perustoimeentulotuesta on tehtävä lain mukaan 7 arkipäivän kuluessa. Kansaneläkelaitos on pystynyt käsittelemään perustoimeentulotuen hakemukset nopeasti, eikä poikkeuksellisia ruuhkia ole nyt näköpiirissä.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.00sosiaali- ja terveysministeriö
-
Vastuu tilapäismajoituksen järjestämisestä on asuinkuntasi sosiaalitoimella, jonne viranomaisten on otettava yhteyttä jo karanteeniin määrätessä, mikäli selviää, ettei asuntoa ole.