On aika ottaa hyvinvointitaloudesta uusi suunta päätöksentekoon

17.4.2020 16.49
STM
Talous on kriisissä. Hyvinvointi jakautuu epätasaisesti, eikä kaikilla ole tasavertaisia mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Ympäristön tila huolestuttaa. Työ muuttuu. Ikääntyminen muuttaa väestörakennetta. Nyt jos koskaan on aika puhua hyvinvoinnista laajasti.

Krista Kiuru: Suomi lisää koronavirustestausta merkittävästi

9.4.2020 19.15
STM
Suomen koronavirustestauksen strateginen periaate on testaa – jäljitä – hoida, jonka mukaisesti tartuntojen testaamista on toteutettu epidemian alkuvaiheesta saakka. Keskeinen osa strategiaa on koko ajan ollut myös kapasiteetin jatkuva kasvattaminen.

Pirjo Lillsunde: Pääsiäisen aikana voi rauhoittua yhdessä – tilanteen kiristyessä apua on saatavilla

9.4.2020 15.45
STM
Pirjo Lillsunde
Pääsiäisenä monen työvelvoitteet hellittävät. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, siihen liittyvät huolet, jatkuva yhdessäolo kotona ja ylimääräinen vapaa-aika saattavat kiristää perheenjäsenten välejä. Apua saa myös poikkeusoloissa.

Janette Grönfors
Kansainvälistä romanipäivää vietetään tänään 8. huhtikuuta

8.4.2020 9.53
STM
Tänäkin vuonna vietetään kansainvälistä romanipäivää, vaikka kokoontumisia, saatikka juhlia, ei järjestetä. Monien kaupunkien kaupungintalojen lipputangoissa hulmuaa sinivihreä lippu, jossa on punainen kärrynpyörä keskellä. Tämä on herättänyt positiivista kiinnostusta romaniväestöä kohtaan ja ainakin kysymykset ”mikähän lippu tämä on” ja ”miksi liputetaan”.

Mikko Rissanen ja Anne Vänskä: Lomituslainsäädännön uudistuksella tähdätään tulevaisuuteen – lomituksen säilyttävä laadukkaana myös jatkossa

18.3.2020 14.04
STM
Lomituksen ongelmista on puhuttu jo vuosien ajan eri työryhmissä. Uudistuksia kannattaa to-teuttaa yhdessä ja tarkasti toistemme huolia ja kehitysideoita kuunnellen. Olemmekin avanneet teille mahdollisuuden kertoa näkemyksiänne lomituslainsäädännön uudistuksesta.

Minna Saario: Hankalat digipalvelut harmittavat – yhteistyötä ja vaikutusmahdollisuuksia pyritään parantamaan

6.3.2020 9.54
STM
Hyödytön tai toimimaton digipalvelu harmittaa, vie aikaa, turhauttaa ja aiheuttaa joskus vahinkoakin. ICT-teollisuus ja sen tarvitsema tiedonhallintaosaaminen on vielä nuori toimiala, mikä näkyy myös tuloksissa. Monet digipalvelut eivät toimi niin kuin ihmiset odottavat. Varsinkaan ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavissa sosiaali- ja terveyspalveluissa ei pitäisi olla huonosti toimivia tai hankalia digipalveluja.

Kirsi Varhila: Suomi aloitti koronavirustilanteeseen varautumisen ennen kuin siitä julkisuudessa tiedettiin

5.3.2020 14.54
STM
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa Suomessa siitä, että maamme on varautunut niin yllättäviin kuin vähitellenkin kehittyviin tilanteisiin, jotka koskettavat tai voivat koskettaa tavalla tai toisella sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Ministeri Kiuru: Iäkkäiden ihmisten asumiseen tarvitaan useita vaihtoehtoja

20.2.2020 11.49
STM
Iäkkäiden ihmisten asumisen ja palvelujen ratkaisut ovat puhututtaneet jo pitkään. Julkisessa keskustelussa on muun muassa esitetty huoli hoitajien riittävyydestä kotihoitoon, kun vanhuspalvelulakiin ehdotettu ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista ja laitoshoitoa koskeva henkilöstömitoitus tulee voimaan.

Ministeri Pekonen ja tutkimusprofessori Moisio: Sosiaaliturvauudistus hyötyy komiteatyöstä

20.2.2020 10.36
STM
Ministeri Pekonen ja tutkimusprofessori Moisio puolikuvissa kasvot kohti kameraa.
Komiteatyö tuo tosiasiat ja ristiriidat avoimesti esiin. Eri näkökulmien ja arvojen erittely käy malliksi muullekin yhteis­kunnalliselle keskustelulle.

Ministeri Pekonen: Mielenterveys on työpaikkojen arvokkainta pääomaa

11.2.2020 11.36
Mielenterveys on yksilön, perheiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan pääomaa, josta pidetään huolta ja johon sijoitetaan. Tämä pätee myös työelämässä, sillä väestön mielenterveys vaikuttaa työelämän tuottavuuteen ja koko työllisyyteen.

Ministeri Pekonen: Pieniin eläkkeisiin korotuksia - työ eläkeläisten toimeentulon parantamiseksi jatkuu

20.1.2020 8.00
STM
Ministeri Pekonen
Hallituksen yhteisenä tavoitteena on turvata ikäihmisten toimeentuloa, vähentää köyhyyttä ja osattomuutta sekä huolehtia tasaisemmasta tulonjaosta. Hallitus korottikin pienimpien verorahoitteisten eläkkeiden tasoa heti ensimmäisessä budjetissaan.

Pasi Pohjola (STM) ja Pekka Rissanen (THL)
Maailma muuttuu - myös sote-järjestelmän on muututtava

8.1.2020 17.28
STM
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset perusteet ovat pysyneet jo useamman hallituksen osalta samoina: väestö ikääntyy ja tarvitsee enemmän palveluja, palvelut ovat hajallaan, ihmisiä hoidetaan osin väärässä paikassa ja väärään aikaan.

Ministeri Kiuru: Hätä ei katso aikaa eikä paikkaa – keskittämisasetuksen muutoksella lisää potilasturvallisuutta

30.12.2019 12.51
STM
Ministeri Kiuru
Suomi on pitkien etäisyyksien harvaan asuttu maa, mutta sairaustapauksia ja onnettomuuksia sattuu missä tahansa. Siksi onkin huolehdittava siitä, että apu on saatavilla silloin kun on hätä. Terveydenhuollon keskittämisasetuksen muutosehdotuksilla varmistetaan, että potilasturvallisuus toteutuu asuin- tai olinpaikasta riippumatta koko Suomessa. Samalla myös alueiden elinvoima säilyy ja vahvistuu.

Ministeri Kiuru: Rintamaveteraanit ansaitsevat kunnioituksemme sekä tarvitsemansa tuen

18.12.2019 15.50
STM
Joulun lähestyessä on luontevaa ajatella tämän vuoden onnistumisia, ja asioita joista voimme olla ylpeitä. Yksi ylpeydenaiheista on hallituksen tekemät panostukset veteraanietuuksiin.

Ministeri Pekonen: Lääkkeiden saatavuusongelmiin on Suomen EU-puheenjohtajakaudella etsitty aktiivisesti ratkaisuja

16.12.2019 13.25
STM
Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina ja koskettavat koko EU-aluetta. Saatavuushäiriöiden hallinta ja ehkäisy edellyttävät viranomaisten ja lääkealan toimijoiden rajat ylittävää yhteistyötä.

Eva Ojala: Päivärahaetuuksien määräytyminen muuttuu – päiväraha vastaamaan paremmin etuutta edeltäneitä tuloja

5.12.2019 13.42
STM
Eva Ojala
Sairausvakuutuslain päivärahaetuuksien määräytymistä koskevat säännökset muuttuvat vuoden 2020 alusta. Muutos koskee niin vanhempainpäivärahojen kuin sairauspäivärahan, erityishoitorahan ja Kelan maksaman kuntoutusrahan määräytymistä.

Ministeri Kiuru: Lasten ja nuorten on saatava apua mielenterveyden häiriöihin arjen ympäristössä

21.11.2019 10.51
STM
Eilen vietettiin kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Sen kunniaksi sata nuorta ja lasta valtasi valtioneuvoston ja toi terveisensä hallitukselle. Lasten tahto -julistuksessa mm. ehdotettiin, että kouluihin otettaisiin käyttöön jokavuotiset mielenterveyden tarkastukset hammastarkastuksen tapaan.

Teemupekka Virtanen: Sosiaali- ja terveydenhuollon kyberturvallisuus paranee yhdessä tekemällä

21.11.2019 7.30
STM
Terveydenhuolto on ollut viime aikoina useasti esillä tietotekniikkaan liittyvien ongelmien takia. Ongelmat tietojärjestelmissä tai tietoliikenteessä ovat aiheuttaneet esimerkiksi sovittujen hoitojen siirtymistä ja vastaanottojen ruuhkautumista, mutta myös pulaa lääkkeistä ja paljon ylimääräistä työtä henkilökunnalle.

Johanna Laisaari: Lapsen oikeudet toteutuvat vain osittain, vaikka sopimus niistä täyttää jo 30 vuotta

20.11.2019 7.00
STM
Kolmekymmentä vuotta sitten tehtiin historiaa. Maailman valtiot sopivat yhdessä lasten ihmisoikeuksista ja laativat YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen. Tämän sopimuksen noudattaminen on valtioiden velvollisuus.

Kirsi Varhila: Mielenterveyden häiriöihin liittyvä häpeä vähenee – koko yhteiskunta hyötyy

18.11.2019 11.35
STM
Mielenterveysbarometrin mukaan 38 prosenttia mielenterveyshäiriöitä sairastavista koki tulevansa leimatuksi vuonna 2010. Seitsemän vuotta myöhemmin luku oli jotakuinkin sama. Onneksi merkkejä muutoksesta on nähtävissä, sillä leimautumisesta seuraa monia haittoja.