Pasi Moisio: Sosiaaliturvakomitea aloittaa ongelmien selvittämisen sosiaaliturvan monimutkaisuudesta

17.9.2020 15.38
STM
Pasi Moisio
Keväällä 2020 aloittanut sosiaaliturvakomitea määrittelee ensimmäiseksi, mihin sosiaaliturvan ongelmiin se työssään etsii ratkaisuja. Jo ennen kesälomia komitea hahmotteli sosiaaliturvan neljä keskeistä ongelmakokonaisuutta: 1) sosiaaliturvan monimutkaisuus, 2) ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistäminen, 3) vähimmäisturva, perusturva ja asuminen sekä 4) palvelujen ja etuuksien yhteensovittaminen.

Ministeri Blomqvist: Budjetointi on tasa-arvopolitiikkaa

17.9.2020 13.51
STM
Ministeri Thomas Blomqvist
Ensi vuoden budjettineuvottelut ovat tärkeitä myös tasa-arvonäkökulmasta. Hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen, muun muassa talousarvioprosessissa ja kaikissa keskeisissä uudistuksissa. Tällä on myös kytkös tietopohjaisen päätöksenteon vahvistamiseen. Tilastotietojen ja vaikutusarviointien avulla pystymme parantamaan päätösten läpinäkyvyyttä, vaikuttavuutta ja oikeudenmukaisuutta, myös tasa-arvonäkökulmasta.

Ministeri Pekonen: Lääkehuoltoa kehitetään pitkäjänteisesti – tavoitteena järkevä lääkehoito

16.6.2020 14.26
STM
Lääkehuollon toimivuutta ja lääkkeiden riittävyyttä ja saatavuutta on seurattu huolella koko koronaepidemian ajan. Ilokseni voin todeta, että lääkehuolto on toiminut Suomessa hyvin. Alan toimijoiden yhteistyö on ollut joustavaa ja osaltaan turvannut lääkehuoltoa.

Koronavirus muutti arkea – hyvinvoinnista kannattaa huolehtia

11.6.2020 13.00
STM
Koronakevät on muuttanut arjen rutiineja. Alkushokin jälkeen osa ihmisistä voi jopa aikaisempaa paremmin. Toisia meistä viruksen mahdollinen uusi aalto ja oma tulevaisuus saattavat pelottaa ja ahdistaa. Arjen hallinta voi olla hankalaa.

Pasi Pohjola: Paras keino välttyä koronavirustartunnalta

7.6.2020 15.32
STM
Pasi Pohjola
Julkista keskustelua kasvosuojuksista on käyty viime aikoina vilkkaasti. Tietoa ja tieteellistä näyttöä on käytetty ansiokkaasti, mutta myös valikoiden ja ylitulkiten. Valitettavasti aihetta ei juurikaan ole tarkasteltu suhteessa maamme epidemiatilanteeseen ja tartuntojen estämisen ensisijaisiin keinoihin.

Pasi Moisio: Avoin tietopohja mahdollistaa komiteatyön läpinäkyvyyden ja tutkimusperusteisuuden

5.6.2020 8.30
STM
Pasi Moisio
Sosiaaliturvakomitean periaatteiden mukaisesti kaikilla komitean työhön osallistuvilla on oltava käytössään sosiaaliturvasta samat tiedot. Näin uudistuksen valmistelu ja päätöksenteko on tasavertaista. Haluamme, että myös muut suomalaiset voivat seurata ja arvioida uudistuksen valmistelua ja päätöksentekoa samojen tietojen perusteella. Tämä on mahdollista vain yhteisen ja avoimen tietopohjan kautta.

Ministeri Pekonen: Työyhteisön joustavuus auttaa kriisin läpi

29.5.2020 14.13
STM
Yli puolet suomalaisista siirtyi koronaviruksen takia etätöihin. Vaikka etätyösuositus on voimassa kesän yli, osa saattaa palata työpaikoilleen jo aiemmin. Mitä pitäisi ottaa huomioon, jotta paluu työpaikalle olisi turvallista ja sujuvaa? Mitä sellaista olemme oppineet, jota jatkossakin kannattaisi hyödyntää?

Toimeentulotukiuudistus käyntiin – tavoite on auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä

28.5.2020 16.37
Olen käynnistänyt toimeentulotukilain uudistamisen ja asettanut työryhmän tähän työhön. Ajankohta uudistukselle on oikea. Perustoimeentulotuen siirtämisestä Kelan vastuulle on koottu kokemuksia muutaman vuoden ajan. Korjattavaa on.

Ministerit Kiuru ja Pekonen: Nyt on kuntoutuksen uudistuksen aika

27.5.2020 9.15
STM
Kuntoutuksen uudistamiskomitea sai työnsä päätökseen parisen vuotta sitten. Tavoitteena on yhdenvertainen, kustannustehokas ja ohjattava järjestelmä, jolla vahvistetaan kuntoutujaa pärjäämään omissa toimintaympäristöissään.

Sanna Koulu: Lapsen oikeudet näkyvät lasten arjessa

22.5.2020 15.42
STM
Mitä yhteistä on kouluruokailun järjestämisellä, nuoren mahdollisuuksilla harrastaa lempilajiaan turvallisesti ja lapsille tiedottamisella ajankohtaisissa asioissa? Ilmeisin vastaus on, että kaikki edellä mainitut asiat ovat nousseet esille koronapandemiasta johtuvan poikkeustilan aikana.

Merja Heikkonen: YK:n vammaissopimuksen kansallinen toimintaohjelma syntyy koronan keskellä

20.5.2020 13.07
STM
Koronavirustilanteeseen liittyvä päätöksenteko on nostanut esiin perus- ja ihmisoikeudet ennennäkemättömällä tavalla; muun muassa liikkumista ja kokoontumisia on rajoitettu. Mutta ihmisoikeuskysymykset eivät ole eivätkä saisi olla vain kriisiajan teemoja, vaan niiden eteen on tehtävä pitkäjänteistä työtä jatkuvasti.

Pasi Moisio: Sosiaaliturvakomitean kansanedustajajäsenillä yhteisiä näkemyksiä sosiaaliturvan ongelmista

20.5.2020 9.43
STM
Pasi Moisio
Sosiaaliturvan uudistamista valmisteleva komitea on aloittanut työnsä sosiaaliturvaan liittyvien ongelmien kartoituksella. Komitean kansanedustajajäseniltä on kerätty alustavia näkemyksiä siitä, mitä ovat ne sosiaaliturvan keskeiset ongelmat, joihin komitean tulisi etsiä ratkaisuja. Vielä ei siis pyritä etsimään ratkaisuja ongelmiin, vaan määrittelemään ratkaistavia ongelmia.

Sari Kivimäki: Muuttuvassa arjessa ikääntyvän ihmisen toimintakyvyllä on merkitystä

13.5.2020 17.05
STM
Aktiivinen ja mielekäs arki turvaa ikääntyvän toimintakykyä, edistää itsenäistä selviytymistä ja lisää elämänlaatua. Koronavirustilanne on tuonut tähän suuren muutoksen. Tällä voi olla pitkäkantoiset vaikutukset ihmisten, heidän läheistensä ja koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Johanna Laisaari: Lapsen oikeuksia on suojeltava myös poikkeusoloissa

11.5.2020 11.08
STM
COVID-19-epidemia on näyttänyt meille käytännössä, kuinka keskeinen merkitys lapsen oikeuksilla on poikkeusaikana. Lasten oikeuksia on nimittäin rajoitettu viime kuukausien aikana tuntuvasti ympäri maailman. Rajoitukset ovat koskeneet koulutusta, sosiaalisia suhteita ja virikkeitä. Samalla on kaventunut käytännössä myös lapsen oikeus turvallisuuteen, perushoivaan, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Pasi Moisio: Sosiaaliturvakomitean tärkein työvaihe

7.5.2020 11.13
STM
Kuvassa Pasi Moisio
Sosiaaliturvakomitea on aloittanut ensimmäisen ja ehkä tärkeimmän työnsä eli sosiaaliturvauudistuksessa ratkaistavien ongelmien määrittelyn.

Maija Miettinen: Palliatiivinen hoito kuntoon Suomessa – riittävätkö suositukset?

6.5.2020 15.11
STM
Miten voidaan vahvistaa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa niin, että elämän loppuvaihe on mahdollisimman hyvä? Tätä asiaa olemme työstäneet työryhmässä nyt useamman kuukauden ajan.

On aika ottaa hyvinvointitaloudesta uusi suunta päätöksentekoon

17.4.2020 16.49
STM
Talous on kriisissä. Hyvinvointi jakautuu epätasaisesti, eikä kaikilla ole tasavertaisia mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Ympäristön tila huolestuttaa. Työ muuttuu. Ikääntyminen muuttaa väestörakennetta. Nyt jos koskaan on aika puhua hyvinvoinnista laajasti.

Krista Kiuru: Suomi lisää koronavirustestausta merkittävästi

9.4.2020 19.15
STM
Suomen koronavirustestauksen strateginen periaate on testaa – jäljitä – hoida, jonka mukaisesti tartuntojen testaamista on toteutettu epidemian alkuvaiheesta saakka. Keskeinen osa strategiaa on koko ajan ollut myös kapasiteetin jatkuva kasvattaminen.

Pirjo Lillsunde: Pääsiäisen aikana voi rauhoittua yhdessä – tilanteen kiristyessä apua on saatavilla

9.4.2020 15.45
STM
Pirjo Lillsunde
Pääsiäisenä monen työvelvoitteet hellittävät. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, siihen liittyvät huolet, jatkuva yhdessäolo kotona ja ylimääräinen vapaa-aika saattavat kiristää perheenjäsenten välejä. Apua saa myös poikkeusoloissa.

Janette Grönfors
Kansainvälistä romanipäivää vietetään tänään 8. huhtikuuta

8.4.2020 9.53
STM
Tänäkin vuonna vietetään kansainvälistä romanipäivää, vaikka kokoontumisia, saatikka juhlia, ei järjestetä. Monien kaupunkien kaupungintalojen lipputangoissa hulmuaa sinivihreä lippu, jossa on punainen kärrynpyörä keskellä. Tämä on herättänyt positiivista kiinnostusta romaniväestöä kohtaan ja ainakin kysymykset ”mikähän lippu tämä on” ja ”miksi liputetaan”.