Kärjessä-blogi - Näkökulmia koti- ja omaishoidon uudistukseen

Blogissa julkaistaan I&O-kärkihankkeen alueellisten toimijoiden kirjoituksia.


Oletko 75-vuotias?

Rita Oinas Julkaisupäivä 4.4.2018 12.03 Blogit STM

Onnittelut, olet saapunut elämässäsi virstanpylvääseen, jossa sinusta on tullut erittäin kiinnostava tapaus, sanoisinko jopa VIP-henkilö, ainakin sosiaali- ja terveydenhuollolle.

Olet nyt siis seuratuimpien suomalaisten joukossa. Haluamme tietää sinusta lähes kaiken: miten ja missä asut, kenen kanssa ja mitä teet. Vertailemme ja jopa kilvoittelemme kuntien kesken siitä, missä yli 75-vuotiaat asuvat.

Haluamme tietää, miten syöt, juot ja nukut. 

Haluamme tietää, mitä ja miten syöt, juot, nukut ja liikut. Kuinka paljon liikut, miten, missä ja kenen kanssa. Kunhan saamme sinut houkuteltua tarkempaan syyniin, alamme perusteellisemmin tutkia näitä terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita.

Teemme toimintakykymittauksia ja jopa erilaisia kuntotestejä. Haluamme tietää puristusvoimasi, kävelynopeutesi ja paljon muuta. Kaiken lisäksi vertailemme tuloksiasi muihin saman ikäisiin.

Mikäli lasket meidät kotiisi, teemme kaiken edellä mainitun lisäksi arvioinnin kotona asumisen turvallisuudesta ja annamme rutkasti siihen liittyviä sisustusneuvoja. Kerromme mm. miten voit lisätä turvallisuutta poistamalla kynnyksiä, mattoja sekä lisäämällä valaistusta ja apuvälineitä. Esittelemme teknologiaa, joka auttaa arjessa, mutta myös mittaa ja valvoo... tarvittaessa jokaista liikettäsi.

Totta kai olemme erityisen kiinnostuneita myös sosiaalisesta elämästäsi: mitä teet, kenen kanssa ja miksi.

Tiedämme myös mitä asuinympäristösi muut saman ikäiset tekevät ja vinkkaamme viikottaiset menovinkit tapahtumakalenteriisi.

Olemme niin kiinnostuneita sinusta, että kannustamme myös tutkijoita pääsemään yhä syvemmälle ajatuksiisi, ja sitä kautta uskomme oppivamme ymmärtämään yhä enemmän elämää yli 75-vuotiaan näkökulmasta.

Mitä tämä kaikki on? Tämä ei ole tanskalaista hyggeilyä, tämä on suomalaista HYTEilyä: hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Sitä mitä meidän kaikkien pitäisi tehdä arjessa siis joka päivä saavuttaaksemme tuon maagisen ikärajan, mutta ennen kaikkea täyden elämän. Siihen myös me sotelaiset haluamme teitä kannustaa.

Terveyttä, hyvinvointia ja pitkää ikää! HYTEillään kun tavataan!

Rita Oinas

Muutosagentti, Pohjois-Pohjanmaa

Kommentit
Ei kommenteja vielä. Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita