Kärjessä-blogi - Näkökulmia koti- ja omaishoidon uudistukseen

Blogissa julkaistaan I&O-kärkihankkeen alueellisten toimijoiden kirjoituksia.


Mitä minä haluan vanhana?

Pirjo Rehula Julkaisupäivä 26.3.2018 13.48 Blogit STM

Jokaisen pitäisi kysyä itseltään jo keski-iässä: mitä haluan vanhana?

Minä haluan elää arkea omassa kodissani. Haluan päättää milloin herään, nousen, syön, peseydyn, ulkoilen ja mitä vaatteita pidän päälläni. Haluan tavata lapsiani, sisaruksiani, ystäviäni ja muita läheisiäni, sekä pitää heihin yhteyttä puhelimella ja tietokoneella. Toivon, että saan esimerkiksi yhdistyksistä ja järjestöistä apua ulkoiluun ja seuraa teatterikäyntiin.

Haluan elää turvallista arkea. Kotini on esteetön ja mahdun liikkumaan siellä myös apuvälineiden kanssa. Pidän itsestäni huolta syömällä terveellisesti, liikkumalla ja jumppaamalla sekä riittävillä yöunilla. Haluan myös vanhana näyttää hyvältä: käyn kampaajalla, kauneushoitoloissa ja hieronnassa. Tarvittaessa he tulevat kotiini hoitamaan minua. En enää säästä rahojani, vaan käytän ne hyvinvointiini.

Kodissani on älykästä teknologiaa muistuttamassa ja valvomassa minua. Saan tarvittaessa apua arkeeni sote-keskuksesta, jossa minua auttavat tutut työntekijät. Siellä on arvioitu laajasti toimintakykyäni ja kuunneltu tarpeitani. Yhdessä on laadittu asiakassuunnitelma, johon toiveeni on kirjattu.

Voin itse vaikuttaa siihen, mitä apua tarvitsen arkeeni.

Suurin osa palveluista voidaan toteuttaa kodissani ja osa virtuaalisesti.

Olen myös laatinut hoitotahdon, johon olen määritellyt toiveeni hoidostani, kun tilanteeni heikkenee. Saan kotiini erilaisia apu- ja hoitovälineitä, kipulääkkeitä sekä kotisairaalapalvelut. Näin toiveeni olla loppuun asti kotona mahdollistuu.

Tutkimuksista selviää, että ikäihmiset itse haluavat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Tutkimuksista selviää myös, että omaiset toivovat läheisensä toimintakyvyn heikentyessä paikkaa laitoksesta tai ympärivuorokautisesta hoidosta. Tässä on ristiriita. Ymmärrän omaisen huolen ja toiveen, mutta ikäihmisen mielipide on ratkaiseva.

Satakunnassa vajaa 90 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu kotona. Määrä on vähäinen verrattuna muihin maakuntiin. Satakunnassa vanhuspalveluissa on 3 445 ympärivuorokautisen hoidon paikkaa. Tämä on aivan liikaa. Näissä ympärivuorokautisen hoidon paikoissa on kiinni reilusti yli 100 miljoonaa euroa. Purkamalla ympärivuorokautista hoitoa saamme henkilöstöresursseja kotiin tuotettavia palveluiden kehittämiseen. Kotiin tuotettavien palveluiden kehittäminen on tärkeää, sillä muun muassa kotikuntoutuksella on saatu erinomaisia tuloksia.

Nyt on muutosten aika. Muutokset pitää tehdä hallitusti yhteistyössä ikäihmisten toiveita kuunnellen ja kunnioittaen.

Pirjo Rehula
Satakunnan I&O-muutosagentti

Kommentit
Lisää kommentti
TH
Voi luoja, miten hukassa Pirjo Rehula oletkaan kotihoidon todellisesta arjesta!! Keski-ikäisenä on helppo viisastella, että haluan sitä ja tätä, kun minusta tulee vanha. Elämän realiteetit ovat monella nykyvanhuksella aivan muuta kuin, mitä kirjoituksellasi esille tuot. Ajatuksesi ovat aika lennokkaita. En tiedä, kenelle olet tuon kaiken halunnut kirjoittaa: rikkaille ja rahakkaille? Ei tuo kirjoituksesi ole ollenkaan tätä päivää keskivertokotihoidon asiakkaalle. Vaikka nuorena ja terveenä ajattelisin, että haluan vanhana asua omassa kodissa, niin dementoitumisen, psyykkisten tai muiden somaattisten sairauksien viedessä toimintakyvyn, niin voipi olla, että juuri ne vanhukset lapset näkevät, mikä oikeasti on sen ikäihmisen paras siinä terveystilanteessa. Esim. dementoivat sairaudet voivat viedä toimintakyvyn sellaiseksi, että vanhuksen paras voi olla jotakin muuta kuin oma ihana koti, vaikka vanhus siellä itse kuinka asua haluaisi. Lisäksi on naurettavaa jeesustella, miten haluan vanhana syödä terveellisesti, käydä kampaajalla, kauneushoitoloissa ja hieronnassa. Kotihoidon arki tänä päivänä on monella vanhuksella sitä, että hyvä kun rahat riittää edes välttämättömiin menoihin: ruokaan ja laskuihin.
0 (0 Ääniä)
Kirjoitettu 2.5.2018 22:37.
Selaa blogin artikkeleita