Kärjessä-blogi - Näkökulmia koti- ja omaishoidon uudistukseen

Blogissa on julkaistu I&O-kärkihankkeen (2016-2018) alueellisten toimijoiden kirjoituksia.


Blogit (Kärjessä-blogi)

Mikä kunta julistautuu ensimmäisenä Suomen ikäystävällisimmäksi?

Julkaisupäivä 1.2.2017 10.03 Blogit

Mistä tunnistaa ikäystävällisen kunnan tai kaupungin? Varmasti ainakin siitä, että moni mielii muuttaa sinne eläkepäiviensä viettoon.

Mikä ikäystävällisessä kunnassa houkuttaa? Siellä on tarjolla esimerkiksi kiinnostavia esteettömän asumisen vaihtoehtoja, joista on helppo valita mieleinen loppuelämän koti. Asuinympäristö innostaa lenkkeilyyn houkuttelevilla ulkoilureiteillä. Seniorikuntosalille on kätevä piipahtaa. Ikäystävällisessä kunnassa joukkoliikenne toimii ja kuljetuspalveluja kehitetään monimuotoisesti.

Ikäystävällinen kunta toivottaa senioriväestön lämpimästi tervetulleeksi, koska ikäihmiset nähdään merkittävänä paikkakunnan toiminnan vireyttäjänä ja kaupan rattaiden pyörittäjänä. Ikäystävällinen kunta haluaa tukea yhdistystoimintaa yhteistyön kättä ojentaen ja toimitiloja tarjoten.

Toimiva verkko turvaa digipalvelut

Ikäystävällisessä kunnassa kulttuuritarjontaa on rutkasti jo ihan vain siksikin, että paikkakunnan harrastuspiirit tuovat sitä esille. Siellä on myös alati uusia mahdollisuuksia uuden oppimiseen, opiskeluun ja itsensä kehittämiseen. Ikäystävällinen kunta turvaa kattavat laajakaistaverkot, jotta digipalvelujen käyttö ei kaadu netin kaatumiseen.

Ikäystävällinen kunta kuulee asukkaitaan. Sen päättäjät ja vastuukehittäjät tuntevat WHOn listauksen ikäystävällisen kaupungin kriteereistä. Suomeksi ne voi lukea ympäristöministeriön raportista.

Ikäystävällinen kunta on hyvä kaikenikäisille

Olen Keski-Suomen I&O-muutosagentti. Tehtäväkuvani mukaisesti vastaan maakunnassani alueellisen iäkkäiden yhteensovitetun palvelukokonaisuuden rakentamisesta ja juurruttamisesta.

Iäkkäiden palvelukokonaisuudessa asuinkunnan lähipalvelut ovat sujuvan arjen kannalta merkittäviä. Siksi haluan haastaa kaikki kehittämään kuntia ikäihmisten hyvinvointia kaikin tavoin edistäviksi. Ikäystävällinen kuntahan on hyvä kunta kaiken ikäisille.

Tuija Koivisto
I&O-muutosagentti
Keski-Suomi