Neuvokas perhe - Iloa, innostusta ja kannustusta perheiden elintapoihin

On tärkeää liikkua säännöllisesti ja syödä terveellisesti, sen tietää jokainen.  Käytännössä näitä periaatteita voi kuitenkin olla vaikea noudattaa varsinkin lapsiperheiden vauhdikkaassa arjessa.

Lasten ylipainoisuus onkin tällä hetkellä huolestuttavassa kasvussa. Suomen Sydänliitto ry on kehittänyt valtakunnallisen Neuvokas perhe -menetelmän, jolla tähän suuntaukseen pyritään vaikuttamaan perhelähtöisellä ja positiivisella tavalla.

Helppoja ja houkuttelevia valintoja

Neuvokas perhe -kortti on saanut hyvää palautetta raikkaasta ja selkeästä ilmeestään.

Yksi menetelmän työkaluista on Neuvokas perhe -kortti, joka seuraa lapsen mukana äitiysneuvolasta ala-koulun loppuun. Kortti toimii perheen apuna herättäen ajatuksia ja kenties huomiota omista valinnoista.

Mieltä askarruttavista asioista voi keskustella neuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa, mutta korttia ei tarvitse palauttaa, vaan perhe voi itse valita, mihin asioihin toivoo ammattilaisen tukea.

”Haluamme vaikuttaa perheiden valintoihin onnistumisten ja positiivisuuden kautta. Tavoitteena on perheiden hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistaminen. On tärkeää, että hyvinvointia ja terveyttä tukevat elintavat ovat kaikille mahdollisia, helppoja ja houkuttelevia valintoja”, Satakunnan sydänpiirin toiminnanjohtaja Susanna Lehtimäki kertoo.

Tavoitteena on että Neuvokas perhe -menetelmä otetaan käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä jokaisessa Suomen neuvolassa ja alakoulun terveydenhuollossa.
Terveydenhuollon henkilökunta koulutetaan menetelmän käyttöön koko maassa.

Neuvokas perhe -kortti käytössä Satakunnassa

Satakunnassa Neuvokas perhe -kokeilut ovat alkaneet esimerkiksi Eurajoella, missä mukana on Varjon viisihenkinen perhe.

Fannilla (3) ja Ennillä (4,5) on jo molemmilla oma Neuvokas perhe -kortti.  Pikkusisko Helmi (6 kk) saanee omansa seuraavalla neuvolakäynnillä.

Varjot saivat kortin mukaansa esikoisensa Ennin 4-vuotisneuvolan yhteydessä keväällä.

”Pidimme siitä, että kortissa on omat osiot vanhemmille ja lapselle. Vastasimme kysymyksiin ensin itseksemme mieheni kanssa ja pohdimme sitten lapsen kohdalla vastaukset yhdessä. Asioiden ääneen pohtiminen ja yhdessä pähkäily oli ehdottomasti positiivinen ja antoisa kokemus. Vastatessa tuli myös tiedostettua kohtia, joissa on vielä parantamisen varaa”, Anna Varjo toteaa.

Kortissa on lueteltuna aivan arkisia asioita kuten päivittäinen ulkoilu ja vaikkapa ruokajuomatottumukset. Vastausvaihtoehdoista valitaan omalle kohdalle sopivin liikennevaloista tuttujen värien mukaan.

”Aluksi tuli olo että haluan nuo kaikki pallukat vihreiksi. Miehellä oli tuossa liikuntaosiossa enemmän vihreää kuin minulla, ja siinä tuli hieman puolusteltua omia vastauksia”, Varjo naurahtaa.

”Jokainen perhe on kuitenkin erilainen, ja yksittäiset valinnat eivät ole niin merkittäviä, jos kuitenkin kokonaisuus on kunnossa. Pieniä muutoksia olemme kuitenkin tehneet ja alkaneet esimerkiksi koko perhe liikkumaan yhdessä enemmän nyt kun kuopuskin viihtyy vaunuissa”, Varjo kertoo.

Verkkosivuilta vinkkejä arkeen

Varjon perheen terveydenhoitaja Päivi Suominen Eurajoen neuvolasta on kokenut Neuvokas perhe -kortin positiivisena uutuutena.

”Kortti on otettu hyvin vastaan kuntalaisten keskuudessa, ja suurin osa täyttänyt sen. Perheen liikunta- ja ravitsemustottumuksista on tietenkin puhuttu aiemminkin, mutta kortti on helppokäyttöinen ja konkreettinen työväline asioiden puheeksi ottamiseen.  Perheet ovat kovasti myös kiitelleen Neuvokas perhe -verkkosivuja, joille on koottu paljon vinkkejä ja materiaalia perheiden arkeen”, Suominen kertoo.

Neuvokas perhe -verkkosivuilta löytyy vaikkapa opas ruokaviikon rakentamiseen sekä hauskoja Olohuonesirkus-videoita, joista saa ideoita kotona liikkumiseen lasten kanssa.

Teksti ja kuvat: Katri Martens


Neuvokas perhe pähkinänkuoressa

Neuvokas perhe on yksi Satasoten hankkeista, joilla uudistetaan maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluita.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Neuvokas perhe -toimintamallille valtionavustuksen osana terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ja eriarvoisuuden vähentämisen kärkihanketta.

Lue lisää

Lisätietoja