- Hyvinvoinnin edistäminen
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Lainsäädäntö
- Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä ja vastuut
- Sosiaalipalvelut
- Terveyspalvelut
- Kuntoutus
- Lääkehoito
- Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut
- Asiakkaan ja potilaan oikeudet
- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
- Iäkkäiden palvelut
- Turvapaikanhakijoiden palvelut
- Sote-tiedonhallinta
- Toimeentulo
- Vakuutusasiat
- Työelämä
- Tasa-arvo
- EU ja kansainväliset asiat
- Rahoitus ja avustukset
Järkevän lääkehoidon toimeenpano
Palveluiden järjestäjät eli tällä hetkellä kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit vastaavat siitä, että asukkaat saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Järjestäjien ja palveluiden tuottajien on olennaista huolehtia rationaalisen lääkkeiden määräämisen, toimittamisen ja käytön periaatteiden toteutumisesta.
Palvelut tulee sovittaa asiakkaan tarpeiden mukaiseksi kokonaisuudeksi tai hoitopoluksi, johon sisältyy oikea-aikainen lääkehoidon saatavuus ja lääkehoidon kokonaisuuden hallinta.
Palveluiden järjestäjäorganisaatiossa tarvitaan lääkealan osaamista, jotta pystytään suunnittelemaan ja johtamaan lääkehuoltokokonaisuutta sekä ymmärtämään tuottajaorganisaatioiden lääkehoitoprosesseja. Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman mukaisesti lääkehoitoprosessien suunnitteluun tulisi ottaa mukaan potilaiden edustajia.
Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelma tarjoaa tukea lääkehoitoon ja -huoltoon liittyvään kehittämiseen. Lisäksi Fimea on koordinoinut kehittämisverkostoja, joiden tuottamaa materiaalia on julkaistu.
Lisätietoja
Elina Asola, erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto / OHO, Palvelujen ohjausyksikkö / OHJA Puhelin:0295163437 [email protected]