Tartuntatautien valvonnan määräraha
Vuoden 2021 tartuntatautien valvonnan määrärahan avustusten hakuaika päättyi 30.10.2020.
Tartuntatautien valvonnan määräraha on harkinnanvarainen määräraha, joka perustuu tartuntatautilain edellyttämän toiminnan aiheuttamien menojen maksamiseen.
Määrärahalla voidaan avustaa tartuntatautien ehkäisyyn ja vähentämiseen liittyviä hankkeita sekä tehdä sopimuksia valtionhallinnon laitosten kanssa tartuntatautien ehkäisyyn ja vähentämiseen liittyvistä hankkeista.
Määrärahasta voidaan myöntää valtionavustuksia järjestöille, säätiöille, kunnille ja muille toimijoille. Määrärahan käytöstä päätetään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vahvistamalla käyttösuunnitelmalla.
Tuettavien hankkeiden tavoitteet
Tuettavan hankkeen on tehostettava tartuntatautien torjunnan kehittämistä sekä eri toimijoiden yhteistyötä. Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee tartuntatautien torjunnan painopistealueet, joita tartuntatautien valvonnan määrärahalla tuettavien hankkeiden pitää edistää.
Hankkeen hallinnoissa on noudatettava hyvää hallintotapaa. Hanke tulee toteuttaa niin, että se edistää kestävää kehitystä, tervettä elämäntapaa ja tasa-arvoa. Hankkeen sukupuolivaikutukset suositellaan arvioitavaksi. Hankkeeseen liittyvät tapahtumat ja tilaisuudet tulee järjestää sellaisissa kokous-, majoitus- tai muissa tiloissa, jotka ovat savuttomia
Hanketukea ei ole tarkoitettu akateemisen perustutkimuksen rahoittamiseen eikä yleisavustukseksi hakijan perustoiminnan tukemiseen. Tuettavan hankkeen tavoitteiden on oltavat täsmällisiä, aikataulultaan realistisia ja mitattavissa olevia. Hanketukea ei myönnetä täysimääräisenä ilman erityistä perustetta.
Tartuntatautien valvonnan määrärahan painopistealueet 2020-2022
- Mikrobilääkeresistenssin torjuntaan ja hoitoon liittyvien infektioiden ehkäisyä edistävät hankkeet
- Suomen hiv- ja C-hepatiittistrategian toimeenpanoa sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävät hankkeet
- Korkean rokotuskattavuuden ylläpitäminen
- Syrjäytymiseen, sosiaaliseen huono-osaisuuteen sekä maahanmuuttoon liittyvä tartuntatautien ehkäisy, erityisesti tuberkuloosin torjunta
Hanke-ehdotusten käsittely
Hankehakemusten arvioinnissa otetaan huomioon tartuntatautien valvonnan määrärahan painopistealueet, hankehakemuksen laatu, tarkoituksenmukaisuus ja lisäarvo kansallisesta näkökulmasta. STM varaa rahoituspäätöksen ehtona oikeuden edellyttää hankesuunnitelmaan tarpeelliseksi katsomiaan muutoksia. STM vahvistaa määrärahan hankekohtaisen käyttösuunnitelman tammikuussa.
Valtionavustuspäätöksessä määritellään, mitkä kulut ovat hankkeen hyväksyttäviä kustannuksia. Valtionavustuksen saajan on laadittava hankkeesta loppuselvitys sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla lomakkeella avustuspäätöksessä määrätyn aikataulunmukaisesti.
Määrärahalla rahoitetut hankkeet ja käyttösuunnitelmat
-
Vuoden 2020 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2019 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2018 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2017 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2016 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2015 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2014 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2013 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Vuoden 2012 tartuntatautien valvonnan määrärahalla rahoitetut hankkeet
-
Tartuntatautien valvonnan määrärahan vuoden 2012 käyttösuunnitelma
Lisätietoja (Hakumenettelyyn liittyvät kysymykset)
Jyrki Huikari, asiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT Puhelin:0295163318 [email protected]
Lisätietoja (Hankkeiden sisältöön liittyvät kysymykset)
Paula Tiittala, ylilääkäri
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT Puhelin:0295163744 [email protected]