Perhe-elämän ja työn yhteensovittaminen
Perhe-elämän ja työn sujuva yhdistäminen parantaa hyvinvointia sekä kotona että työssä.
Yhteensovittaminen on tärkeää erityisesti silloin, kun kyse on yksinhuoltajaperheestä tai työntekijästä, jonka ikääntyneet, sairaat tai vammaiset perheenjäsenet tarvitsevat apua.
Työpaikkojen hyvät käytännöt kiertoon
Työn ja perhe-elämän tasapainoa voidaan parantaa muun muassa työaika- ja työjärjestelyillä, yksilöllisillä joustoilla sekä esimiehiä valmentamalla.
Onnistunut työn ja perheen yhteensovittaminen vähentää stressiä ja muuta psykososiaalista kuormitusta. Perheystävällinen työpaikka on myös vetovoimainen työpaikka.
Työterveyslaitoksen nettisivuille on kerätty hyviä käytäntöjä työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi.
Lue lisää:
Lapsiperheiden etuudet ja hoitojärjestelmä
Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista voidaan helpottaa muun muassa perhevapailla ja työajan joustoilla.
Sosiaali- ja terveysministeriö kehittää lapsiperheiden taloudellisia etuuksia ja pienten lasten hoitojärjestelmää,jotta perheillä olisi vaihtoehtoisia tapoja lastenhoitoon.Tavoitteena on, että perhevapaat jakautuisivat tasaisemmin isien ja äitien kesken.
Työelämän joustettava ihmisten tarpeiden mukaan
Työ ja työnteon muodot muuttuvat. Erilaiset epätyypilliset työsuhteet ovat entistä yleisempiä.
Uudet työmuodot ja joustomahdollisuudet on otettava työelämässä paremmin huomioon. Sosiaaliturvaa olisikin kehitettävä niin, että se pystyy paremmin tukemaan ihmisiä elämäntilanteissa, joissa työ,opiskelu, vapaa-aika ja vastuu omaisista limittyvät toisiinsa.
Lisätietoja
Jaana Vastamäki, erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Työ- ja tasa-arvo-osasto / TTO, Toimintapolitiikkayksikkö / TY Puhelin:0295163468 [email protected]