- Tehtävät ja tavoitteet
- Johto ja organisaatio
- Strategia 2030
- Hallinnonala
- Valmiusasiat
- Kansainväliset asiat
- STM:n lomakkeita ja ohjeita
- Talous ja toiminta
- Rahoitus ja avustukset
- Neuvottelu- ja lautakunnat
- Ministeriö työpaikkana
- Kunniamerkit
- Asiointi
- Historiaa
Euroopan unioni
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa Euroopan unionissa oman alansa asioiden seurannasta, valmistelusta, Suomen kannanottojen määrittelystä sekä EU-lainsäädännön valmistelusta ja toimeenpanosta Suomessa.
EU-asioista sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla ovat
- sosiaalinen suojelu
- sosiaaliturvan koordinaatio
- tasa-arvo
- työsuojelu
- vakuutuspalvelut
- terveyspalvelut, kansanterveys ja ympäristöterveys
- lääkevalvonta
- huumausaineet.
EU:n päätöksillä ja direktiiveillä on huomattava vaikutussosiaali- ja terveyssektorin toimintaan. Esimerkiksi maahanmuuttoasiat vaikuttavat sosiaaliturvaan jatkuvasti.
Sosiaali- ja terveyspoliittiset näkökohdat on otettava samanarvoisina huomioon talous-, työllisyys- ja ympäristönäkökulmien rinnalla kehitettäessä EU:n sisämarkkinoita ja kilpailupolitiikkaa sekä arvioitaessa verotuksen ja tulonsiirtojen vaikutuksia.
EU:n vuoteen 2020 ulottuvan Eurooppa 2020 –strategian visiona on älykäs, kestävä ja osallistava kasvu. Jäsenmaat laativat vuosittain kansallisen toimeenpanosuunnitelman kansallisten tavoitteiden saavuttamisesta. Suomen kansallisena tavoitteena on mm. vähentää köyhyys- ja syrjäytymisriskissä olevien määrää.
Sosiaalinen suojelu
EU:ssa käytetään sosiaalipolitiikan rinnalla termiä sosiaalinen suojelu. Se kattaa sosiaaliturvan ja -palvelut.
EU-lainsäädännöllä koordinoidaan kansallisia sosiaaliturvajärjestelmiä, kun ne koskevat liikkuvuutta yhteisönalueella. Sosiaaliturvan ja -palveluiden organisointi on jäsenvaltioiden omalla vastuulla. EU pyrkii kuitenkin takaamaan välttämättömän palvelujen saannin.
Sosiaali- ja terveysministeriössä EU-asioita valmistelee ja koordinoi Kansainvälisten asioiden yksikön EU-koordinaatioryhmä.