- Hyvinvoinnin edistäminen
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Toimeentulo
- Lainsäädäntö
- Lapsiperheiden tuet
- Sotilasavustus ja muut palvelusetuudet
- Asumistuet
- Työttömyysturva
- Sairausajan toimeentulo ja korvaukset
- Kuntoutusajan toimeentulo
- Vammaisetuudet
- Työtapaturmat ja ammattitaudit
- Eläketurva
- Veteraanietuudet
- Urheilijoiden, apurahansaajien ja opiskelijoiden sosiaaliturva
- Toimeentulotuki
- Sosiaalinen luototus
- Kansainvälinen sosiaaliturva
- Valitusviranomaiset toimeentuloturvan päätöksissä
- Korona, yksilön ja perheen toimeentulo
- Vakuutusasiat
- Työelämä
- Tasa-arvo
- EU ja kansainväliset asiat
- Rahoitus ja avustukset
Koronavirustilanne, yksilön ja perheen toimeentulo
Hallituksen tavoitteena on vahvistaa taloudellista tukea tarvitsevien ihmisten asemaa tilanteessa, jossa moni on joutunut työttömäksi tai lomautetuksi.
Tälle sivulle kootaan kaikki sosiaali- ja terveysministeriön antamat, poikkeustilanteen toimeentuloon liittyvät tiedotteet, uutiset, päätökset, viranomaisohjeet ja suositukset. Sivu päivittyy sitä mukaa, kun uutta tietoa julkaistaan.
Kela ja oma työttömyyskassa neuvovat lomautusuhan piirissä olevia ihmisiä tai niitä, joilla työ päättyy tai vähenee muusta syystä. Myös Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ kokoaa sivuilleen tietoa.
STM:n tiedotteet ja uutiset toimeentulosta koronaepidemian aikana
Hallitus esittää työttömyysturvalain väliaikaisia poikkeuksia jatkettavaksi 31.3.2021 asti
Työttömyysturvalain väliaikaisia poikkeuksia jatketaan vuoden loppuun
Väliaikainen epidemiakorvaus rajoitustoimien aikana perustoimeentuloa saaneille
Hallitus esittää työttömyysturvalain väliaikaisten poikkeusten jatkamista vuoden loppuun
Budjettiriihen päätökset tukevat koronaviruksen torjuntaa ja hoitoa, turvaavat järjestöjen toiminnan sekä vahvistavat kuntien ja sairaanhoitopiirien taloutta
Työntekijöiden toimeentulon vahvistamiseksi tehtäviä lakimuutoksia jatketaan vuoden loppuun - valtio osallistuu ansiopäivärahojen rahoitukseen myös lomautusajalta
Hallitus esittää väliaikaista epidemiakorvausta perustoimeentulotuen asiakkaille
Työttömyysetuuden suojaosaa korotetaan ja liikkuvuusavustuksen ehtoja muutetaan väliaikaisesti
Hallitus esittää valtion osallistumista lomautusajalta maksettavien ansiopäivärahojen rahoitukseen
Usein kysyttyä toimeentulosta koronaepidemian aikana
-
Omasta työttömyyskassasta tai Kelasta. Työttömyyskassat ja Kela vastaavat kaikista hakemuksiin ja niiden käsittelyyn liittyvistä asioista.
Seuraa Kelan sivua työttömyysturvasta koronatilanteessa.
Päivitetty 25.11.2020 klo 16.49Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Jos henkilö jää omalla päätöksellä karanteenia vastaaviin olosuhteisiin, vaikkakin hallituksen suositusten mukaisesti, ei hän lähtökohtaisesti ole oikeutettu korvauksiin. Töistä ei voi jäädä omalla päätöksellä pois, vaan työsopimukseen perustuva työntekovelvoite on voimassa myös virusepidemian aikana. Ensisijaisesti töitä tulisi järjestellä työpaikalla mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi etätöiden muodossa tai siirtymällä vähemmän riskialttiisiin tehtäviin.
Tartuntatautipäivärahaan henkilö on oikeutettu silloin, kun infektiolääkäri on määrännyt hänet karanteeniin tai eristettäväksi. Tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelalta ja tarkempaa tietoa tartuntatautipäivärahan saamisen ehdoista saa Kelasta.
Tartuntatautipäivärahalla korvataan ansionmenetystä. Eläkkeellä olevat henkilöt, jotka eivät eläkkeen rinnalla tee ansiotyötä, eivät näin ollen ole oikeutettuja etuuteen.
Päivitetty 9.10.2020 klo 15.18Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Lapsilla on oikeus osallistua varhaiskasvatukseen ja perusopetuksen lähiopetukseen 1-3 vuosiluokilla epidemiasta huolimatta. Jos yksittäisessä koulussa tai päiväkodissa todetaan tartunta, voidaan lapset määrätä karanteeniin. Tällöin lapsen huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan.
Jos lapsi on sairaana, noudatetaan työsopimuslain ja työehtosopimusten määräyksiä tilapäisestä työstä poissaolosta. Korvaukseen ei ole oikeutta työstä poissaolon ajalta.Päivitetty 9.10.2020 klo 15.24Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Jos henkilö jää hallituksen suositusten mukaisesti ns. omaehtoiseen karanteeniin, joka ei perustu tartuntatautilääkärin määräykseen, ei hänellä ole oikeutta korvaukseen. Ensisijaisesti tulisi sopia työnantajan kanssa työjärjestelyistä tai esim. vuosilomapäivien käyttämisestä.
Päivitetty 9.10.2020 klo 15.27Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Riskiryhmään kuuluminen ei itsessään oikeuta korvauksiin. Jos henkilö jää omalla päätöksellä karanteenia vastaaviin olosuhteisiin, vaikkakin hallituksen suositusten mukaisesti, ei hän lähtökohtaisesti ole oikeutettu korvauksiin.
Jos riskiryhmään kuuluvat työskentelevät tehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdotonta ja altistuminen on suurta, tulee työnantajan pyrkiä siirtämään riskiryhmiin kuuluvat henkilöt vähemmän riskialttiisiin tehtäviin. Etätöitä tulee suosia tällä hetkellä kaikissa tehtävissä, joissa se on mahdollista.
Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Toimeentulotukea myönnettäessä huomioidaan lähtökohtaisesti kaikki käytettävissä olevat tulot ja omaisuus. Asiakkaan asumiskäytössä olevaa asuntoa tai tarpeellisia työvälineitä ei koskaan edellytetä realisoitavaksi. Lyhytaikaista tukea voidaan myös myöntää ilman, että kiinteää omaisuutta tarvitsee realisoida. Tämä ei kuitenkaan koske helposti realisoitavaa omaisuutta kuten osakkeita, rahasto-osuuksia tmv, joiden käyttäminen ensin oman elatuksen turvaamiseen on toimeentulotukeen nähden ensisijaista.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.07Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Kela myöntää asiakkaalle tarpeelliseksi katsottuihin lääkekuluihin maksusitoumuksen osana perustoimeentulotukea. Kotiinkuljetuksesta aiheutuvat lisäkustannukset eivät pääsääntöisesti kuulu maksusitoumuksen piiriin. Joissain erityistilanteissa asiakkaalle voi olla perusteltua myöntää myös ne, mikäli terveydenhuollon ammattilainen on katsonut ne välttämättömäksi. Ruoka sisältyy toimeentulotuen perusosaan, ja siihen liittyvät lisäkustannukset ovat täydentävän toimeentulotuen menoja, mikäli sellaisia aiheutuu. Niihin tuki haetaan Kelan perustoimeentulotuen päätöksen jälkeen kunnan sosiaalitoimesta. Kunnilla on myös muita, paikallisia järjestelyjä ruokaostosten järjestämiseksi. Niistä kannattaa kysyä suoraan asuinkunnasta.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.04Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Perustoimeentulotuessa huomioidaan asumismenot todellisen suuruisina, ellei niitä voida pitää kohtuuttoman suurina. Mikäli asumismenot ylittävät kunnan kohtuullisena pidetyt asumismenot, ohjaa Kela asiakasta hakemaan edullisempaa asuntoa. Kela ei koskaan voi pakottaa asiakasta muuttamaan, mutta jossain tilanteissa asiakkaan asumismenot voidaan huomioida vain kohtuullisilta osin menona.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.02Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Päätös perustoimeentulotuesta on tehtävä lain mukaan 7 arkipäivän kuluessa. Kansaneläkelaitos on pystynyt käsittelemään perustoimeentulotuen hakemukset nopeasti, eikä poikkeuksellisia ruuhkia ole nyt näköpiirissä.
Päivitetty 8.10.2020 klo 17.00Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Vastuu tilapäismajoituksen järjestämisestä on asuinkuntasi sosiaalitoimella, jonne viranomaisten on otettava yhteyttä jo karanteeniin määrätessä, mikäli selviää, ettei asuntoa ole.