- Tehtävät ja tavoitteet
- Johto ja organisaatio
- Strategia 2030
- Hallinnonala
- Valmiusasiat
- Kansainväliset asiat
- STM:n lomakkeita ja ohjeita
- Talous ja toiminta
- Rahoitus ja avustukset
- Neuvottelu- ja lautakunnat
- Ministeriö työpaikkana
- Kunniamerkit
- Asiointi
- Historiaa
Hyvinvointitalous lisää sekä ihmisten hyvinvointia ja että kestävää talouskasvua
Hyvinvointitaloudessa julkisia varoja kohdennetaan ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen.
EU-maissa väestö ikääntyy nopeasti, mutta väestön hyvinvointi hillitsee sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten nousua.
Hyvinvointitaloudella varmistetaan, että EU-kansalaiset voivat entistä paremmin samalla kun yhteiskuntien kestävyys paranee. Hyvinvointitaloudessa luodaan hyvän kehä, jossa ihmisten hyvinvointi ja talouskasvu ruokkivat toisiaan ja hyödyttävät sekä ihmisiä että koko yhteiskuntaa.
- Faktalehti: Mitä on hyvinvointitalous ja miksi siitä pitää puhua? (PDF)
- Taustoitus: Hyvinvointitalous EU:ssa: Ihmisten hyvinvointi edistää talouskasvua (eu2019.fi)
- OECD:n taustaraportti hyvinvointitaloudesta
- OECD:n hyvinvointitalous-taustaraportin tiivistelmä
- Eurofoundin taustaraportti: Role of health and care services in improving well-being and economic performance
Neuvoston päätelmät hyvinvointitaloudesta
Hyvinvointitaloutta koskevat neuvoston päätelmät hyväksyttiin Suomen EU-puheenjohtajakauden toisessa työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvostossa (TSTK) 24.10.2019.
Päätelmissä kehotetaan komissiota ja jäsenmaita sisällyttämään hyvinvointitalouden näkökulma poikkihallinnollisesti EU:n ja jäsenmaiden politiikkoihin. Neuvoston päätelmät luovat perustan hyvinvointitalouden jatkotyölle Euroopassa.
- Hyvinvointitalouspäätelmien teksti
- Neuvoston infografiikka hyvinvointitaloudesta
- Neuvoston video hyvinvointitaloudesta
Kansalaisten hyvinvointi EU:n kärkiteema
Kansalaisten hyvinvointi on yksi EU:n olemassaolon perusteista. EU:n olisi kaikissa toimissaan varmistettava niiden positiiviset vaikutukset kansalaisten terveyteen, sosiaaliseen suojeluun (mm. sosiaaliturvaan), työllisyyteen, sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja koulutukseen.
Suomi järjesti 18.−19.9.2019 Helsingissä korkean tason konferenssin, jonka pääteemana oli hyvinvoinnin ja talouden vastavuoroinen suhde. Tapahtuman tavoitteena oli tuoda hyvinvointitalous EU:ssa mukaan poikkihallinnolliseen keskusteluun ja löytää teemoja neuvoston hyvinvointitaloutta koskeviin päätelmiin.
Toimiva hyvinvointipolitiikka luo edellytykset kestävälle kehitykselle. Hyvinvointitaloudessa talouskasvua tavoitellaan YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n mukaisesti. Kestävä talouskasvu saavutetaan ihmisten hyvinvoinnin ja ympäristön kannalta kestävästi, ei niiden kustannuksella.
Tavoitteet Suomen EU-puheenjohtajakaudella
Suomen tavoitteena oli
- nostaa hyvinvointitalous keskusteluun ja tuoda EU-päätöksentekoon nykyistä laajempi yhteisymmärrys siitä, että ihmisten hyvinvointi on edellytys talouskasvulle ja yhteiskunnan sekä talouden vakaudelle. Toisaalta talouskasvu lisää mahdollisuuksia kohentaa kaikkien ihmisten hyvinvointia.
- että ministerineuvosto hyväksyy hyvinvointitaloutta koskevat päätelmät lokakuussa. Päätelmät sisältävät toimenpidesuosituksia jäsenmaille ja EU-komissiolle.
Lisätietoja
Sarita Friman-Korpela, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö / KVR Puhelin:0295163349 [email protected]
Elisa Palminen, asiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö / KVR Puhelin:0295163465 [email protected]