Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Vuoden isät - kannustavia kasvattajia, jotka vahvasti mukana vapaaehtoistyössä

Sosiaali- ja terveysministeriö
7.11.2017 15.00
Tiedote 162

Vuoden Isä -palkinto myönnettiin tänä vuonna kolmelle isälle. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila luovutti palkinnon Antero Lindebergille, Janne Nordmanille ja Miika Niemelälle.

Tämän vuoden teemana on tavallisessa arjessa toteutuva isyys ja siihen liittyvien arkisten valintojen merkitys. Palkitsemiskriteereissä nostettiin esille myös isien osallistuminen liikunta- ja harrastustoimintaan sekä isän pitämät perhevapaat.

Lahtelaiselle Antero Lindebergille vapaaehtoistyö urheiluseurassa ja toisten ihmisten auttaminen on osa arkipäivää ja elämäntapa. Lindeberg on toiminut yli 40 vuotta vapaaehtoisena seura-aktiivina Lahden Ahkerassa. Hän on kannustanut sekä omia tyttäriään että myös satoja muita lapsia urheiluharrastuksen pariin. Hän on ollut myös yhtenä henkilönä tukemassa sijoitettujen lasten harrastustoimintaa. Antero Lindeberg on ollut rohkaiseva ja kannustava isä- ja isoisähahmo kaikille tuntemilleen lapsille ja nuorille. Lindebergillä on aina hyvää sanottavaa lapsille eikä hän valikoi autettaviaan.

Lappeenrannassa asuva Janne Nordman on uusperheen isä, joka huomioi ja huolehtii kaikista perheeseen kuluvista lapsista tasapuolisesti. Hän tukee aktiivisesti lastensa harrastuksia niin kaukalopallossa kuin jalkapallossakin. Janne Nordman myös retkeilee lasten kanssa paljon luonnossa. Retkillä hän opettaa lapsille erilaisia erätaitoja, kuten nuotion sytyttämistä ja puukon käyttöä. Nordman on myös pitänyt kaikki isälle mahdolliset perhevapaat uusperheen yhteisen lapsen syntymän jälkeen. Nordman on aktiivisesti mukana Suomen Uusperheiden Liiton (Supli) toiminnassa ja hän on yhdessä kumppaninsa kanssa ohjannut useita uusperheiden vertaisryhmiä.

Keravalainen Miika Niemelä on tehnyt yli 15 vuotta työtä tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten kanssa. Hän on vetänyt omaa Icehearts-joukkuetta 12 vuotta. Toiminnan ideana on, että sama kasvattaja kulkee lapsen rinnalla sekä tämän perheen tukena siihen asti kunnes lapsi on täysi-ikäinen. Niemelä toimi kasvattajana 23 pojalle esikoulusta kutsuntoihin. Miika Niemelällä on myös oma perhe ja hän oli lastensa kanssa koti-isänä vuoden. Niemelä on toiminut myös ammatillisena tukihenkilönä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila muistutti puheessaan isän merkityksestä lapselle mutta myös isyyden merkityksestä laajemmin.

-Palkittavat isät antavat meille kaikille uskoa siihen, että vaikeista asioista selvitään. Isissä ja isoisissä on valtava voimavara.

Ministeri kertoi myös sosiaali- ja terveysministeriön nostavan esiin isän roolia perhepolitiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa uudella Isäaikaa-kampanjalla. Kampanja korostaa isän ja lapsen yhteisen ajan merkitystä lisää tietoisuutta isän perhevapaamahdollisuuksista.

Vuoden Isä -palkinto

Vuoden Isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on lisännyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnon tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa. Ensimmäinen Vuoden Isä -palkinto myönnettiin vuonna 2006.

Vuoden Isä -palkinnon jakamisen valmistelu on tehty Väestöliiton johdolla.

Katso videot:

Vuoden isä Miika Niemelä ja hänen tyttärensä kertovat millainen on hyvä isä

Linkki videohaastatteluun: https://youtu.be/wFsfQktWfH8

Vuoden isä Janne Nordman ja hänen lapsensa kertovat millainen on hyvä isä

Linkki videohaastatteluun: https://youtu.be/Ey0m6pTq_HI

Vuoden isä Antero Lindeberg ja hänen lapsenlapsensa kertovat millainen on hyvä isä

Linkki videohaastatteluun: https://youtu.be/1Km8nzGVgA8


Lisätietoja:
Antero Lindeberg, p. 044 9788 290
Janne Nordman, p. 044 9733 079
Miika Niemelä, p. 0400 419 166
Hanna Onwen-Huma, ylitarkastaja, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63233

Kuvapyynnöt
[email protected]
p. 0295 163555

Sivun alkuun