Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtio korvaa kunnille turvapaikanhakijoiden kiireellisten sosiaalipalvelujen kustannuksia

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.10.2017 13.47
Tiedote 153/2017

Hallitus esittää, että valtio korvaisi kunnille kiireellisten sosiaalipalvelujen kustannuksia, kun palveluja annetaan henkilölle, joka on saanut kielteisen päätöksen kansainvälistä suojelua koskevaan hakemukseensa eikä saa enää vastaanottopalveluja.

Kunnille korvattaisiin kiireellisessä tapauksessa välttämättömänä sosiaalipalveluna annettu tilapäinen asuminen sekä kustannukset ruoasta ja välttämättömistä lääkkeistä. Korvauksen myöntäminen edellyttää, että henkilö on hakenut kunnasta välttämätöntä sosiaalipalvelua ja kunnassa on tehty palvelun antamisesta valituskelpoinen päätös.

Kiireellisen sosiaalihuollon kustannusten korvaamisessa kunnille ei ole kyse uudesta tehtävästä kunnille tai uudesta palvelusta laittomasti maassa oleskeleville, vaan ainoastaan valtion ja kuntien välisestä kustannusten jaosta.

Lainmuutoksen valmistelu on ollut osa maahanmuuton ministerityöryhmän toimenpidesuunnitelmaa laittoman maassa oleskelun ehkäisystä ja hallinnasta. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2018.

Lisätietoja

hallitussihteeri Liisa Holopainen, p. 0295 163408

Muualla palvelussamme

Laittomasti maassa oleskelevien sosiaali- ja terveydenhuolto
 

Sivun alkuun