Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Me-säätiö tiedottavat
Ministeri Saarikko ja Me-säätiö kutsuvat sata nuorta kehittämään nuorten palveluja

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.11.2017 10.30
Tiedote 165/2017

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kutsuu yhdessä Me-säätiön kanssa sata 16–29-vuotiasta nuorta kehittämään erityisesti Ohjaamojen nuorille tarjoamaa tukea. Nuorten taustat ja elämäntilanteet vaihtelevat, mutta kaikilla heistä on omaa kokemusta nuorille tarjottavista sosiaali-, terveys-, opetus- ja sivistys-, nuoriso- ja työllisyyspalveluista sekä kolmannen sektorin toiminnasta. Tavoite on saada nuoret osallistumaan heille itselleen tarkoitettujen palvelujen sisällön suunnitteluun ja tuomaan siihen arvokasta kokemukseen perustuvaa tietoa. Työpajojen teema on ”Yhdessä” ja ne ovat osa Suomi 100-tekoja.

Nuoret osallistuvat eri puolilla Suomea pidettäviin työpajoihin. Niissä keskustellaan nuorten arjesta ja tulevaisuudesta sekä heidän palvelukokemuksistaan: millaista tukea tai apua he tarvitsevat tai olisivat tarvinneet päästäkseen elämässään eteenpäin? Minkälainen apu, tuki tai palvelu toimisi parhaiten ja miten ja missä tarjottuna, mitä he toivovat palvelujärjestelmältä, kouluilta, oppilaitoksilta, eri auttajilta tai vanhemmilta?

Ministeri Saarikko on kiitollinen nuorille, jotka antavat osaamisensa ja näkemyksensä yhteiseen käyttöön: ”Tavoitteena on muodostaa vaikuttava, nuorten todelliset tarpeet ja toiveet huomioon ottava toimintamalli, ja tällä joukolla se onnistuu”, Saarikko sanoo.  

Työpajat eri puolilla Suomea sadalle nuorelle

Ministerin kutsu kolmen tunnin työpajoihin välitetään me-taloille, jotka kokoavat alueelta 10–15 nuorta yhteistyötahojen ja -verkostojensa avulla. Me-taloilla on tärkeä tehtävä löytää eritaustaisia, syrjäytymisvaarassa olevia tai olleita nuoria, joilla on kokemusta Ohjaamoista ja eri palveluista.
Tehtävänä on nuorten kanssa yhdessä pohtia erityisesti, mitä Ohjaamojen psykososiaalisen tuen palvelupaketin pitäisi pitää sisällään. Nuoret kertovat ja tuottavat työpajoissa ideoita siitä, mitä tukea ja apua, missä vaiheessa ja miten tuotettuna he olisivat tarvinneet.

Työpajojen tavoitteena on tuottaa vaikuttava, nuorten todelliset tarpeet ja toiveet huomioon ottava psykososiaalisen tuen palvelupaketin sisältö. Sisältöä hyödynnetään tulevaisuudessa Ohjaamojen ja me-talojen palvelujen, työotteen ja toimintakulttuurin kehittämisessä.

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Liisa Björklund, Me-säätiö, p. 040 5718866, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Elina Palola, STM, p. 02951 63595, etu[email protected]

Sivun alkuun